Mugabe se foloseste de o "tentativa de asasinat" pentru a-si spori puterea in Zimbabwe

Presedintele statului Zimbabwe, Robert Mugabe.
Presedintele statului Zimbabwe, Robert Mugabe. (DESMOND KWANDE / AFP / Getty Images)

Oponentii presedintelui Robert Mugabe au afirmat ca acesta va incerca sa-si impuna autoritatea, dupa ce Guvernul din Zimbabwe a invinuit Miscarea pentru Schimbare Democratica de o "tentativa de asasinat" esuata impotriva sefului fortelor aeriene, relateaza cotidianul The Guardian.

Ministrul de Interne, Kembo Mohadi, a declarat ca atacul asupra lui Perence Shiri, impuscat in brat la acest sfarsit de saptamana, a facut parte dintr-un complot mai mare de a-l inlatura de la putere pe Mugabe.

"Atacul pare sa faca parte dintr-un grup de atacuri teroriste, ale carui tinte sunt persoanele publice, oficiali guvernamentali, agentii guvernamentale si sisteme publice de transport", a spus Mofadi.

Miscarea pentru Schimbare Democratica (MDC) a negat ca ar fi fost responsabila de impuscarea lui Shiri, sustinand ca acesta ar avea dusmani din timpul cand era comandantul unitatii militare raspunzatoare pentru masacrarea a peste 20.000 de oameni in Matabeleland in anii '80.

Opozitia a afirmat ca acuzatiile sunt ultimul pretext de justificare a unor represalii destinate sa forteze MDC sa recunoasca rolul lui Mugabe, prin acceptarea unei pozitii secundare in Guvernul de coalitie.

MDC a acuzat regimul de rapirea recenta a 17 activisti si toturarea unora dintre acestia pentru a obtine marturii false, conform carora ei ar pregati un grup armat.

Luni, ministrul Justitiei, Patrick Chinamasa, a spus ca existau "dovezi de necombatut", potrivit carora Botswana, unde liderul MDC, Morgan Tsvangirai, s-a aflat recent, ar pregati "banditi" pentru MDC, pentru a-l inlatura de la putere pe Mugabe; aceasta tara ar fi sprijinit opozitia din Zimbabwe in instruirea militara de tineri pentru "destabilizare (...), in vederea efectuarii unei schimbari de regim ilegale".

Presedintele Botswanei, Seretse Ian Khama, a pastrat o atitudine critica fata de Mugabe, administratia sa declarand ca este pregatita sa primeasca un Guvern MDC in exil, cu toate ca a exclus o rezistenta armata.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe