MSG provoaca obezitate

Obezitatea afectează numeroase ţări.
Obezitatea afectează numeroase ţări. (ALFREDO ESTRELLA / AFP / Getty Images)

Monoglutamatul de sodiu (MSG) este un potentiator de aroma utilizat din belsug in produsele alimentare prelucrate si in preparatele din bucataria asiatica. Desi MSG este un ingredient permis in lantul de alimente, el a ridicat in trecut intrebari in legatura cu rolul sau potential la cresterea in greutate si obezitate.

In 2008, am scris articolul "Poate MSG cauza obezitatea?" Articolul se referea la cercetarile publicate in luna august 2008 in revista Obezitatea, care au legat MSG de o crestere a greutatii corporale.

Un articol similar a fost publicat in editia din iunie a Jurnalului American de Nutritie Clinica. Relatia dintre aportul de MSG si indicele de masa corporala (IMC) a fost evaluata la mai mult de 10.000 de adulti chinezi pe o perioada medie de 5,5 ani.

Rezultatele au aratat ca un nivel mai ridicat de MSG a fost asociat cu un IMC mai mare. Asocierea dintre cele doua s-a pastrat chiar si dupa ce au fost luati in considerare factori cum ar fi aportul alimentar si nivelul de activitate.

Daca sunteti de parere ca greutatea este determinata numai de echilibrul caloric, atunci aceste rezultate nu au sens. Autorii studiului discuta despre potentialele mecanisme din spatele rezultatelor lor.

Acestea se concentreaza pe impactul pe care glutamatul il poate avea asupra unei parti a creierului, cunoscuta sub numele de hipotalamus. Desi are dimensiuni mici, hipotalamusul are un rol regulator in procesele-cheie, inclusiv metabolismul si starea de foame.

De asemenea, este demn de remarcat rolul pe care hormonul numit leptina il are in reglarea greutatii organismului prin impactul acesteia asupra hipotalamusului. Leptina suprima pofta de mancare si stimuleaza metabolismul. Cu toate acestea, in cazul in care hipotalamusul nu este sensibil la leptina (are o rezistenta la leptina), acest lucru nu este de bun augur pentru intretinerea unei greutati corporale sanatoase.

Dupa cum evidentiaza autorii in studiul despre MSG, glutamatul are capacitatea de a deteriora hipotalamusul si de a determina rezistenta la leptina. Acest mecanism si impactul sau potential asupra metabolismului ar putea explica modul in care MSG ofera o predispozitie la obezitate, chiar si atunci cand aportul alimentar si nivelul de activitate sunt luate in considerare.

Daca doriti sa evitati MSG, asigurati-va ca dieta dv este formata din alimente naturale, neprocesate si evitati sosul de soia si alte condimente care ar putea fi amestecate cu MSG, inclusiv amestecuri de sosuri si concentrate.

Dr. John Briffa este un medic si autor cu sediul la Londra, care este interesat in mod deosebit de nutritie si medicina naturista. Site-ul sau este DrBriffa.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură