Mossadul ar fi intenţionat să-l asasineze pe premierul turc (Al-Jazira)

Canalul de televiziune în limba arabă Al Jazira, care transmite din Qatar, relatează pe baza unor surse din mass-media turcă că Mossadul ar fi intenţionat să-l asasineze pe primul ministru al Turciei Recep Tayyip Erdogan.

Afirmaţiile în acest sens ale presei din Turcia se bazează pe un e-mail descoperit în computerul unui membru al organizaţiei subversive Ergenekon care ar indica un plan de asasinare pus la cale de Mossad. Organizaţia Ergenekon este suspectată că ar pregăti o lovitură de stat împotriva guvernului islamist din Turcia condus de premierul Erdogan, iar un jurnalist israelian neidentificat ar fi trimis e-mailul în cauză mai multor membri ai reţelei pentru a-i informa cu privire la intenţia Mossadului de a comite un atentat.

E-mailul atribuit jurnalistului israelian promite sprijin din partea şefului Mossadului, Meir Dagan, pentru un anumit Mr. Dugo, care, potrivit presei turce, ar fi Dugo Prinitchek, liderul Partidului turc al Muncii, suspectat de asemenea că s-ar afla în fruntea organizaţiei Ergenekon.

Al-Jazira menţionează că în februarie a circulat în Turcia o informaţie potrivit căreia Israelul era interesat să provoace o schimbare de regim la Ankara din cauza condamnării de către premierul Erdogan a războiului purtat de forţele israeliene în Fâşia Gaza. Poliţia turcă a arestat la începutul lui martie cinci persoane suspectate că plănuiau un atac împotriva premierului.

Afirmaţiile difuzate de al-Jazira se aseamănă izbitor cu acuzaţiile formulate de un tribunal din Yemen împotriva a trei membri ai Jihadului Islamic, potrivit cărora unul din ei, Bassam al-Haidari, ar fi trimis un e-mail la biroul premierului israelian Ehud Olmert oferindu-se să spioneze pentru Mossad şi ar fi primit un răspuns, din partea primului ministru sau a Mossadului, care asigura celula teroristă islamistă de întregul sprijin al serviciilor secrete israeliene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe