Momente tensionate în faţa MAI. Jandarmii împiedică un flash mob menit să marcheze momentul 10 august

J
J (Epoch Times Romania)

Marian Rădună, protestatar #rezist, şi alte câteva persoane şi-au propus să protesteze, luni, într-un mod inedit, în faţa sediului Ministerului de Interne, la doi ani de la reprimările violente din 10 august 2018, când Jandarmeria a acţionat brutal şi în forţă împotriva protestatarilor paşnici din Piaţa Victoriei. Demersul lor s-a lovit de opoziţia forţelor de ordine din faţa MAI, astfel că au urmat momente tensionate.

Reprezentanţii forţelor de ordine – unul dintre ei, iniţial, fără mască de protecţie - au împiedicat accesul manifestanţilor, printre care erau şi doi copii, pe trotuarul de lângă sediul MAI şi au devenit destul de agresivi atunci când Rădună a vrut să traverseze.

"Luaţi-l cu totul", a strigat unul dintre cei cu funcţie de conducere.

Manifestaţia a continuat pe trotuarul de vizavi de MAI.

Marian Rădună a venit îmbrăcat în "ţestos" (trupele de intervenţie ale jandarmeriei), fără număr de înregistrare pe cască, şi se preface că îi loveşte pe protestatarii care erau cu mâinile ridicate, încercând astfel să "reconstituie" artistic scena momentului 10 august. Cei loviţi purtau tricouri albe pe care era scris "libertate", "democraţie", "responsabilitate" pentru a spune metaforic vorbind, că jandarmii nu au lovit doar protestatarii ci şi aceste simboluri ce caracterizează o democraţie reală.

Forţele de ordine şi-au justificat opoziţia afirmând că pe perioada stării de alertă nu sunt permise protestele. În replică, protestatarii au explicat că manifestarea lor este un act artistic menit să aducă aminte despre incidentele din 10 august.

Protestatarii #rezist au solicitat prezenţa ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, dar acesta nu s-a făcut văzut.

Întrebat de Epoch Times ce părere are despre modul în care au acţionat, luni, jandarmii, Marian Rădună a replicat:

“Este aceeaşi instituţie care va executa ordinele politice. Jandarmeria nu a făcut acum decât să asculte ordinele unui şef şi să nu ne lase să ne exprimăm liber. Avem măşti cu toţii, respectăm legea, vrem doar să transmitem un mesaj că acum doi ani am fost măcelăriţi de aceşti indivizi, prin care să nu uităm ceea ce s-a întâmplat la 10 august 2018. […] Justiţia doarme. La doi ani de zile de atunci nu s-a întâmplat nimic”.

La final, cei de la #rezist i-au aplaudat ironic pe jandarmi pentru felul în care au reacţionat.

Vă invităm să urmăriţi materialul video