Moment controversat la Campionatul Mondial de hochei în Slovenia: Naţionala României a cântat "imnul Ţinutului Secuiesc"

.
. (Captură ecran Prosport)

La Campionatul Mondial de hochei ce s-a desfăşurat în Slovenia, echipa naţională masculină a României a fost protagonista unui eveniment controversat. La finalul ultimului meci în care au jucat contra Ungariei, hocheiştii din România au cântat "imnul Ţinutului Secuiesc", informează Gazeta Sporturilor.

Spunem «din România» pentru că majoritatea jucătorilor din naţionala noastră sunt de etnie maghiară. Sursa citată afirmă că etnicii maghiari alcătuiesc în proporţie covârşitoare lotul României, în timp ce campionatul naţional este dominat de SC Miercurea Ciuc, campioana en titre, formaţie din judeţul Harghita.

Lotul României este alcătuit din Patrik Polc, Toke Zoltan, Otto Onodi [portari], Szilard Rokaly, Csanad Fodor, Mircea Constantin, Peter Balázs, Roberto Gliga, Molnar Zsombor, Daniel Tranca, Casaneanu Eduard, Albert Zagidullin, Tamas Reszeg, Yevgeni Skachkov, Rokaly Norbert [atacanţi] şi Borisenko Pavlo, Timur Rasulov, Farkas Tamas, Yemelianenko Yevgeni, Huba Bors, Berdilă Cătălin, Csibi-Ferencz Robert, Kozma Zsolt [fundaşi].

Trei dintre jucători naţionalei noastre au refuzat însă să participe la moment şi nu au stat alături de colegii lor.

Hocheiştii care nu s-au alăturat intonării "imnului Ţinutului Secuiesc"
Hocheiştii care nu s-au alăturat intonării "imnului Ţinutului Secuiesc" (Captură ecran Prosport)

Gazeta a încercat să ia legătura cu Edward Novak, ministrul Sportului, dar aceasta nu a răspuns apelurilor.

Eduard Novak este el însuşi reprezentant al minorităţii maghiare şi membru UDMR. În plus, toate postările sale de pe Facebook referitoare la activitatea de ministru al Guvernului României sunt bilingve, în română şi în maghiară. În tribuna Ungariei s-ar fi aflat şi ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Deputatul Dan Tanasă a publicat pe Facebook o imagine înfăţişându-l pe ministrul Mediului, Tanczos Barna, prezent se pare şi el la meci, dar, susţine Tanasă, în galeria Ungariei. Barna a fost şi preşedinte al Federaţiei Române de Hochei şi a apărut îmbrăcat într-un tricou al formaţiei din Miercurea Ciuc.

„Individul cu pălărie este ministru în Guvernul României, nu al Ungariei. Ministrul ăsta, care îşi încasează salariul de la statul român, a fost prezent ieri în galeria Ungariei la meciul de hochei dintre naţionalele Ungariei şi României ce a avut loc în Slovenia. Gestul lui Tanczos Barna reprezintă o insultă la adresa naţiunii române. O insultă inacceptabilă care nu ar fi fost posibilă fără acordul PSD şi PNL, formaţiuni politice care au fost şi sunt slugile UDMR şi ale Ungariei”, a scris Tanasă, pe platforma de socializare.

Tánczos Barna
Tánczos Barna (Facebook - Dan Tanasă)