Moldova plăteşte scump pentru o justiţie incorectă

Preşedintele CEDO, Jean-Paul Costa.
Preşedintele CEDO, Jean-Paul Costa. (PATRICK HERTZOG / AFP / Getty Images)

Guvernul Moldovei a achitat în 2013, pentru cazurile pierdute la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, peste jumătate de milion de euro. Alte peste 430 de mii de euro urmează să fie achitate, în baza deciziilor emise de Curtea de la Strasbourg, la sfârşitul anului trecut. Datele au fost făcute publice de agentul guvernamental la CEDO, Lilian Apostol.

Totuşi, suma achitată de ţara noastră pentru procesele pierdute la CEDO, pe parcursul anului trecut, este mai mică cu peste un milion de lei faţă de cea din 2012. Totodată, este în descreştere şi numărul hotărârilor în care au fost constatate încălcări de procedură.

Majoritatea cazurilor pierdute vizează condiţiile inumane din închisori, încălcarea dreptului la un proces echitabil, violenţa şi torturile din partea poliţiei.

De asemenea, Moldovei i-au fost emise în premieră trei condamnări în privinţa cazurilor de violenţă în familie. Peste 3 mii de plângeri au fost respinse.

În prezent la CEDO sunt depuse circa 1,5 mii de dosare împotriva Republicii Moldova. Potrivit datelor guvernului, Republica Moldova nu mai deţine primul loc în lista ţărilor cu cel mai mare număr de dosare, aceasta fiind depăşită de Rusia, Italia, Ucraina, Bulgaria şi Slovenia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe