Moldova pierde lunar peste 3 mil. USD din cauza embargoului impus de Rusia

(photos.com)

Moldova pierde lunar câte $3,3 mil. din cauza că a fost sistat importul de vinuri de către partea rusă, a comunicat în cadrul conferinţei de presă de luni ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

Acesta a spus că "indiferent de rezultatele bune obţinute din exportul de vinuri, embargoul din partea Rusiei are un efect negativ asupra veniturilor producătorilor moldoveni". "Anual, în Rusia, este exportată producţie în suma de circa $40 mil. Dacă este să împărţim această cifră la 12, atunci vom vedea că, de când a fost sistat exportul de vinuri în Rusia, RM are pierderi de $6,6 mil. Lucrăm zilnic asupra acestei probleme şi sperăm că spre Anul Nou aceasta va fi soluţionată, deoarece în această perioadă volumul exportului de produse alcoolice în Rusia este mai mare decât în alte luni", a spus ministrul.

Acesta a menţionat că "în adresa Rospotrebnadzor au fost trimise câteva scrisori cu rugămintea de a stabili o întrunire săptămâna aceasta, dar încă nu am primit răspuns".

Rusia a sistat importul de produse alcoolice din Moldova în septembrie 2013, motivând cum că este de proastă calitate şi că nu a fost efectuat un control corect, precizează Infotag. O situaţie similară a avut loc în 2006, atunci producătorii moldoveni au avut pierderi de $200 mil. În perioada 2006-2013 exportul de produse alcoolice în Rusia a scăzut de la 75% la 28%.