"Modus operandi", miniciuna. Oficialii români au trimis traduceri trişate Comisiei de la Veneţia

Oficialii de la Bucureşti au tradus cu "îmbunătăţiri" textele unor amendamente aduse Codurilor Penale, amendamente ce vizau infracţiuni precum traficul de influenţă şi abuzul în serviciu, prezentând experţilor variante false ale realităţii. Unele cosmetizate să pară mai conforme cu standardele.
Florin Iordache (Deputat PSD);
Florin Iordache (Deputat PSD); (Florin Chirilă/Epoch Times)

Autorităţile române au transmis Comisiei de la Veneţia versiuni ale modificărilor aduse Codurilor Penale diferite în limba engleză faţă de cele adoptate de Parlament, relatează Adevărul. Astfel, la experţii europeni au ajuns variante mai moderate şi mai conforme standardelor internaţionale decât ceea ce se votase, de fapt, în Parlament. Experţii europeni au sesizat însă „erorile” şi au analizat textul original, nu cel trimis de la Bucureşti, relatează Adevărul.

Cele trei articole traduse eronat vizează două infracţiuni din Codul penal – traficul de influenţă şi abuzul în serviciu - şi prevederea din Codul de procedură penală privind evaluarea probelor în momentul condamnării.

Potrivit sursei citate, maniera de a „greşi” nu pare deloc întâmplătoare: la primele două articole au fost eliminate cuvinte în versiunea engleză faţă de cea românească, iar la ultimul a fost adăugat un cuvânt, sensul "greşelilor" fiind însă, indiferent de modul în care s-a operat, de a prezenta Comisiei de la Veneţia versiuni mai moderate şi mai conforme standardelor internaţionale, faţă de textele adoptate în realitate în Parlament.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne