Mircea Geoană: Nu contează dacă memorandumul a fost trimis la CE sau la Consiliu, e o chestiune protocolară

Mircea Geoană.
Mircea Geoană. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Mircea Geoană, preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, a declarat, miercuri, că nu contează unde a fost trimis memorandumul privind participarea României la Consiliul European din 28 şi 29 iunie.

Întrebat de ce memorandumul privind participarea la Consiliul European a fost trimis la Comisia Europeană, cum a anunţat Victor Ponta, Mircea Geoană a declarat că nu ştie cui a fost trimis şi că este mai degrabă o chestiune protocolară.

”A informat probabil autorităţile competente. Nu ştiu cui s-a transmis. Cu cine se comunică la Bruxelles este mai degrabă o chestiune protocolară”, a precizat Geoană.

”Astăzi, Ministerul de Externe a transmis la Bruxelles, la Comisia Europeană, componenţa delegaţiei României şi mandatul delegaţiei României. Am primit tot astăzi agenda finală a reuniunii de pe 28-29. Pot să vă confirm că punctele aflate pe ordinea de zi a Consiliului European sunt reprezentate de situaţia economică şi socială în acest moment în Europa şi Mecanismul financiar multianual 2014-2020, adică exact subiectul pe care l-am dezbătut la Bucureşti împreună cu preşedintele Barroso şi alţi nouă prim miniştri”, a anunţat, miercuri, Victor Ponta.

El a făcut publică şi componenţa delegaţiei. ”Componenţa este primul ministru, ministrul afacerilor externe, dl Marga, ministrul afacerilor europene, dl Orban”, a spus el.

Potrivit regulilor, componenţa delegaţiilor pentru reuniunea din 28 şi 29 iunie trebuie trimisă Consiliului European, şi nu Comisiei Europene, întrucât aceasta din urmă nu are niciun rol în organizarea reuniunii şefilor de stat şi de guvern.

Întrebat dacă neincluderea preşedintelui pe lista delegaţiei exclude participarea acestuia, Geoana a declarat că nu poate spune acest lucru.

”Nu pot spune acest lucru, dar din punct de vedere strict formal, din punct de vedere strict politic, dar şi birocratic, un astfel de memorandum, dacă ar fi fost să participe preşedintele, ar fi trebuit să-l aibă pe preşedinte inclus în acest memorandm, într-o formă sau alta”, a explicat Geoană.

Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului a precizat că problema reprezentării a fost discutată şi în cadrul reuniunii de miercuri cu ambasadorii din UE.

”A fost mai degrabă o încurajare ca acest subiect să fie tranşat cu calm şi raţional. Evident, nimeni nu doreşte ca acest subiect să explodeze pe masa Consiliului, ar fi un lucru contraproductiv şi pentru reputaţia noastră, dar şi pentru atmosfera generală deja foarte agitată în Europa”, a precizat Mircea Geoană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne