Ministrul slovac de externe a exprimat sprijinul Slovaciei pentru aderarea României la Schengen

Ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajcak (GENT SHKULLAKU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
27.11.2012

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut marţi o întrevedere cu viceprim-ministrul şi ministrul de externe slovac, Miroslav Lajčák, care a exprimat sprijinul constant al Slovaciei pentru aderarea României la Schengen, informează MAE.

Miroslav Lajčák a făcut parte din delegaţia premierului slovac, Robert Fico, care a efectuat o vizită oficială în România.

În cadrul discuţiilor au fost evidenţiate relaţiile excelente dintre România şi Republica Slovacă, precum şi dinamica ascendentă a cooperării economice şi politice, în special în domeniul afacerilor europene. Miniştrii afacerilor externe au convenit organizarea de consultări între cele două ministere, pentru coordonarea în dosare europene şi pe teme de interes de pe agenda internaţională.

Cei doi demnitari au abordat şi o serie de dosare de interes pe agenda europeană precum: Cadrul financiar multianual 2014-2020, Politica de coeziune, Politica agricolă comună şi integrarea socială a romilor. De asemenea, au discutat despre politica de extindere a UE, despre relaţia statelor din Balcanii de Vest cu UE, despre dinamica Parteneriatului Estic şi despre Republica Moldova, exprimându-şi susţinerea pentru aspiraţiile europene ale acestor state. Ministrul slovac a exprimat sprijinul constant al Republicii Slovace faţă de aderarea României la spaţiul Schengen.

Cei doi oficiali şi-au exprimat satisfacţia faţă de consistenţa dialogului bilateral la nivel înalt, subliniind convergenţa poziţiilor şi intereselor celor două state faţă de temele de pe agenda europeană şi internaţională. Discuţiile au relevat şi interesul deosebit pentru dezvoltarea cooperării româno-slovace în proiecte din cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării.

Ministrul Titus Corlăţean a salutat dinamica investiţiilor reciproce şi contribuţia importantă a industriei auto în schimburile bilaterale, apreciind că există oportunităţi suplimentare de dezvoltare a relaţiilor economice. În acest sens, a fost discutată organizarea unei Comisii mixte economice, în prima parte a anului 2013, care să identifice noi direcţii şi proiecte de cooperare.

Ministrul Miroslav Lajčák a concluzionat că România rămâne un partener important pentru Republica Slovacă, evocând interesele şi obiectivele comune pe care cele două ţări le au la nivelul UE şi în plan regional şi global.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor