Ministrul Economiei: Jumătate din măştile vândute în România nu oferă protecţie. Toate sunt din import

Virgil Popescu
Virgil Popescu (Screenshot)

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a atenţionat, miercuri, că jumătate dintre măştile aflate pe piaţa românească nu oferă protecţie împotriva infectării cu SARS-cov-2. În plus, ministrul a precizat că instituţia pe care o conduce va emite un ordin prin care comercianţii vor fi obligaţi să precizeze acest aspect în cazul măştilor neconforme.

“Sunt uşor uimit şi dezamăgit de calitatea produselor, de calitatea măştilor de protecţie aflate pe piaţă în acest moment. Şi dacă v-aş spune că aproximativ jumătate din măştile care se găsesc la comercializare, în momentul de faţă, în reţelele de distribuţie – şi aici vorbim de hipermarketuri, reţele de farmacii, depozite la importatori – nu respectă, adică nu ne protejează, poate aţi zice că exagerez, dar asta este realitatea. Şi vreau să dau un semnal foarte clar că acest lucru trebuie să înceteze. Nu putem să acceptăm să fie puse la comercializare măşti care nu protejează populaţia”, a afirmat Virgil Popescu.

De asemenea, ministrul Economiei a susţinut că, în urma controalelor efectuate, inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au oprit de la comercializare astfel de măşti şi au aplicat amenzi în valoare de 18 milioane de lei mai multor comercianţi.

“Împreună cu ANPC o să luăm o decizie şi o să se emită un ordin care să spună clar că aceste măşti [neconforme – n.r.] nu asigură protecţie împotriva Covid. Oamenii să ştie când cumpără că, dacă acel produs este pe raft şi i se spune mască, el nu este o mască care protejează”, a mai punctat Popescu.

Totodată, ministrul i-a sfătuit pe români să cumpere măşti produse în ţară, care sunt acreditate şi verificate.

“Absolut toate măştile neconforme sunt măşti din import. Vreau să le spun românilor că avem peste 16 companii care produc măşti [în România – n.r.]. Au o asociaţie românească a producătorilor de măşti care afirmă că pot să asigure întregul necesar de consum al României şi îi sfătuiesc să caute produse româneşti, pentru că sunt autorizate, acreditate şi sunt cele mai bune de pe piaţă”, a mai transmis Virgil Popescu.

Nu în ultimul rând, reprezentantul Guvernului le-a cerut retailerilor şi reţelelor de farmacii să nu mai permită la comercializare produse neconforme.