Ministrul de Externe, despre certificatul UE de vaccinare: Trebuie evitată crearea de bariere pentru libertatea de circulaţie

Bogdan Aurescu - gov.ro
Bogdan Aurescu - gov.ro (Epoch Times România)

Şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, a declarat marţi, în legătură cu ideea introducerii unui certificat de vaccinare la nivel european, că statele UE ar trebui să evite generarea de bariere pentru libertatea de circulaţie a oamenilor, relatează Hotnews.

“Opinia noastră este că trebuie continuate discuţiile şi e nevoie de o analiză atentă deoarece trebuie să evităm să creăm bariere pentru libertatea de circulaţie a oamenilor sau pentru orice fel de abordări discriminatorii”, a precizat Aurescu, în cadrul conferinţei online de lansare a Preşedinţiei portugheze a Consiliului Uniunii Europene.

De asemenea, şeful MAE a afirmat că vaccinarea nu este obligatorie şi că mulţi oameni nu au deocamdată acces la vaccinuri.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a pronunţat în favoarea propunerii Guvernului Greciei de a permite persoanelor care s-au vaccinat anti-Covid să circule liber şi de a fi adoptat un certificat de vaccinare unic la nivelul blocului.

La rândul său, preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut că, din punctul său de vedere, propunerea grecilor nu este o idee bună din cauză că ar putea crea un cadru pentru discriminare, adăugând că ar trebui folosit doar pentru motive medicale.

“Personal, nu consider că e o idee bună. S-ar crea cadrul de discriminare. Cred că trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar el trebuie folosit pentru motive medicale, să se ştie când a primit prima doză, când urmează a doua. Să folosim aceste certificate ca să împărţim populaţia Europei în două nu mi se pare un lucru bun”, a explicat şeful statului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură