Ministrul de Externe, despre certificatul UE de vaccinare: Trebuie evitată crearea de bariere pentru libertatea de circulaţie

Bogdan Aurescu - gov.ro
Bogdan Aurescu - gov.ro (Epoch Times România)

Şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, a declarat marţi, în legătură cu ideea introducerii unui certificat de vaccinare la nivel european, că statele UE ar trebui să evite generarea de bariere pentru libertatea de circulaţie a oamenilor, relatează Hotnews.

“Opinia noastră este că trebuie continuate discuţiile şi e nevoie de o analiză atentă deoarece trebuie să evităm să creăm bariere pentru libertatea de circulaţie a oamenilor sau pentru orice fel de abordări discriminatorii”, a precizat Aurescu, în cadrul conferinţei online de lansare a Preşedinţiei portugheze a Consiliului Uniunii Europene.

De asemenea, şeful MAE a afirmat că vaccinarea nu este obligatorie şi că mulţi oameni nu au deocamdată acces la vaccinuri.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a pronunţat în favoarea propunerii Guvernului Greciei de a permite persoanelor care s-au vaccinat anti-Covid să circule liber şi de a fi adoptat un certificat de vaccinare unic la nivelul blocului.

La rândul său, preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut că, din punctul său de vedere, propunerea grecilor nu este o idee bună din cauză că ar putea crea un cadru pentru discriminare, adăugând că ar trebui folosit doar pentru motive medicale.

“Personal, nu consider că e o idee bună. S-ar crea cadrul de discriminare. Cred că trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar el trebuie folosit pentru motive medicale, să se ştie când a primit prima doză, când urmează a doua. Să folosim aceste certificate ca să împărţim populaţia Europei în două nu mi se pare un lucru bun”, a explicat şeful statului.