Ministrul Culturii susţine că este nevoită „să se umilească” în guvern pentru a obţine fonduri

Raluca Turcan (Facebook/RalucaTurcan)
Ana Ion
03.08.2024

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, susţine că este nevoită să „se umilească” în Guvern pentru a obţine mai mulţi bani pentru Cultură.

Liberala a vorbit, sâmbătă, în emisiunea Insider Politic, la Prima TV, despre bugetul Ministerului Culturii, care este 0,08 din Produsul Intern Brut, ea punctând că din aceşti bani nu se pot face toate lucrurile de care este nevoie în domeniu.

"Vreau să ştiţi că bugetul Ministerului Culturii este de 0,08% din PIB. Cu aceşti bani, oamenii care se uită la televizor aşteaptă de la Ministrul Culturii să refacă şi obiective de patrimoniu. Pentru că pe fonduri europene, Ministerul Culturii a fost absent în absorpţia instituţională de fonduri europene pe exerciţiul multianual sau pe PNRR.

Deci, din banii aceştia, trebuie să refacem şi obiective de patrimoniu, să finanţăm şi evenimente culturale, să plătim şi salarii, dacă se poate să avem şi o reprezentare extraordinară în străinătate. Uneori ajung să mă umilesc, că mi-e jenă de mine, ducându-mă la colegii din Guven, încercând să trag semnale de alarmă şi mai obţinând cu ţârâita bănuţi pentru reprezentarea României la reuniunea teatrelor de la Chişinău, de exemplu, unde, în raport cu relaţia specială pe care o avem cu Republica Moldova, trebuie să fim prezenţi pentru sezonul cultural România-Polonia, pentru evenimentele culturale, cum sunt TIF-ul, FIT-ul, anul acesta concursul Enescu, prezenţa României în străinătate." a declarat Turcan.

Ministru a mai susţinut că, cu actualul buget, „am fi pus batista pe ţambal” încă de luna trecută şi nu ar mai avut loc niciun eveniment cultural dacă nu ar fi găsit înţelegere la ministrul Finanţelor şi la ceilalţi miniştri şi la prim-ministru.

„Niciodată nu s-a pus problema să nu fie acoperită plata salariilor” a ţinut ea să dea asigurări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor