Ministerul Apărării rus crează o forţă oficială de propagandă

Tancuri ruseşti model T-14 Armada în Piaţa Roşie din Moscova, pe 9 mai 2016
Tancuri ruseşti model T-14 Armada în Piaţa Roşie din Moscova, pe 9 mai 2016 (KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)

Rusia a creat o nouă forţă militară care să dirijeze “operaţiuni de informaţii” împotriva duşmanilor Rusiei, raporta agenţia de ştiri Interfax pe 22 februarie.

“Propaganda ar trebui să fie inteligentă, competentă şi folositoare”, afirma ministrul Apărării Sergei Shoigu, anunţând noul proiect.

Shoigu nu a specificat dacă “operaţiunile forţelor de informaţii” vor fi sub comanda uneia dintre principalele ramuri ale armatei ruse său dacă vor opera independent.

În 2013, Interfax raporta că armata crea un comandament de luptă cibernetică, cu toate că oficialii ruşi au negat acest lucru.

Anunţul de săptămâna aceasta a venit doar la câteva ore după ce Ministerul rus de Externe a lansat un website de “demontat ştiri false”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, a afirmat că nevoia unui astfel de site era evidentă.

Ministerul Apărării a devenit mult mai activ în sfera presei în ultimele 18 luni. După intervenţia surpriză a Rusiei din septembrie 2015 în războiul civil sirian, Ministerul Apărării a devenit activ pe Twitter şi Facebook, lansând conturi în mai multe limbi ale campaniei pe care Rusia o ducea în Siria.

Ministerul Apărării s-a folosit de social media pentru a promova propriile sale informaţii – multe deformate – asupra numărului de misiuni conduse de avioanele de luptă ruseşti. A publicat filmări din compartimentele de tragere ale bombardierelor ruseşti aflate în misiuni de distrugere a punchelor cheie deţinute de Statul Islamic.

Ministerul Apărării a folosit de asemenea feed-urile de pe social media pentru a ataca rapoartele occidentale care susţineau că Rusia nu avea ca ţintă radicalii islamişti, cum pretindea Moscova, ci grupurile siriene din opoziţie.