Ministerul Agriculturii şi MECMA ar putea primi din 2013 scrisori de confort emise de IFN-uri

Epoch Times România
01.07.2012

Ministerul Agriculturii şi Ministerul Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri ar putea primi din 2013 scrisori de confort emise de instituţii financiare nebancare (IFN), în urma demersurilor întreprinse de ALB România către Ministerul Afacerilor Europene şi Consiliul Concurenţei.

Asociaţia Societăţilor Financiare - ALB România a anunţat anul trecut că Ministerul Agriculturii nu mai acceptă scrisori de confort emise de instituţii financiare nebancare (IFN) pe motiv că acestea au fost obţinute "foarte uşor de către solicitanţi, fără o verificare reală a bonităţii solicitanţilor", potrivit scrisorii transmise de minister unor IFN-uri.

Ministerul Economiei nu acceptă scrisori de confort emise de IFN-uri pe zona de achiziţii publice.

"Consiliul Concurenţei ne-a confirmat că practica acestor ministere de a refuza scrisorile de confort emise de instituţiile financiare nebancare este una neconcurenţială. Suntem în dialog direct cu Ministerul Afacerilor Europene. Oficial nu am primit niciun răspuns. În schimb, am primit un răspuns informal, potrivit căruia acest caz va fi preluat şi se va încerca rezolvarea lui pentru anul viitor", a declarat pentru NewsIn secretarul general al ALB România, Adriana Ahciarliu.

"Prejudiciile nu sunt neapărat din punctul nostru de vedere, prejudiciile sunt la capitolul privind accesarea fondurilor europene. Noi ne-am orientat spre altă zonă de finanţare, dar au fost clienţi ai instituţiilor financiare nebancare care au pierdut în procesul de accesare a fondurilor europene pentru că s-au prezentat cu o scrisoare de confort emisă de un IFN", a mai spus secretarul general al ALB România.

Potrivit acesteia, IFN-urile din Registrul Special respectă aceleaşi standarde de conformitate şi de prudenţialitate ca şi băncile comerciale. "Singura instituţie care poate avea o opinie din acest punct de vedere este Banca Naţională a României care, conform prevederilor Legii IFN, reglementează şi supraveghează aceste IFN-uri", a mai spus Adriana Ahciarliu.

Prin intermediul unei scrisori de confort, o instituţie financiară îşi exprimă intenţia de a pune la dispoziţia unei companii fondurile necesare susţinerii proiectului, dacă acesta este acceptat de autoritatea de management responsabilă cu gestionarea finanţărilor europene.

Asociaţia Societăţilor Financiare - ALB România reprezintă, conform statisticilor, 92% din piaţa de leasing financiar din România.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor