Mike Pompeo: "Istoria va reflecta asupra lucrurilor bune" pe care le-a făcut Trump

Secretarul american de stat Mike Pompeo
Secretarul american de stat Mike Pompeo (John Thys/AFP via Getty Images)

Oamenii vor privi în urmă şi vor vedea că preşedintele Donald Trump şi administraţia sa au făcut lucruri bune, a declarat secretarul de stat Mike Pompeo.

„Uitaţi, ceea ce s-a întâmplat în acea zi a fost îngrozitor şi am spus în repetate rânduri că acei oameni care s-au angajat în această activitate trebuie identificaţi, urmăriţi penal şi sunt criminali şi ar trebui trataţi ca atare”, a spus Pompeo despre spargerea Capitoliului SUA de pe 6 ianuarie.

Citiți și Un politician american acuzat de relaţii cu un spion chinez va conduce efortul de demitere a lui Donald Trump

„Dar istoria se va reflecta asupra muncii bune pe care a făcut-o acest preşedinte şi administraţia noastră. Vor fi scrise cărţi bune despre schimbările pe care le-am făcut în lume, recunoaşterea noastră cu privire la realitate, suveranitate, respectarea demnităţii de bază şi a drepturilor omului, o revenire la principiile fondatoare într-un mod pe care administraţiile anterioare nu l-au făcut. Îi las pe alţii să le scrie, dar cred că acele acţiuni - lucrurile reale care s-au întâmplat - se vor reflecta într-un mod care va arăta că s-a făcut o muncă bună pentru poporul american”.

Pompeo a făcut remarcile la emisiunea „Hugh Hewitt Show”.

Pompeo a folosit cea mai mare parte a interviului pentru a discuta despre Partidul Comunist Chinez şi despre poziţia relativ dură a administraţiei Trump faţă de acesta, în comparaţie cu administraţiile din trecut.

Întrebat dacă este îngrijorat că o administraţie Joe Biden va fi în esenţă un al treilea mandat al preşedintelui Barack Obama, Pompeo a spus: „Nu vreau să comentez oamenii, dar politica este cea care contează foarte mult”.

„Aţi văzut preşedintele Trump şi administraţia noastră prezentând un răspuns solid la marea competiţie de putere pe care Partidul Comunist Chinez o prezintă Statelor Unite. Credem că am procedat corect. Credem că aceasta este direcţia corectă de deplasare. Credem că poporul american o cere”, a menţionat el.

„Am văzut lumea răspunzând la acest lucru în moduri pozitive. Am văzut că australienii fac o muncă remarcabilă pentru a rezista [Chinei, n.r.]. Am văzut japonezii, sud-coreenii. Am dezvoltat Quad acum cu indienii, care este foarte puternic pentru a spune 'pur şi simplu nu'. Nu încercăm să pedepsim, nu încercăm să înregimentăm China. Pur şi simplu le cerem să se angajeze în lume într-un mod în care naţiunile mari cu economii mari, puternic militarizate - nici măcar nu am vorbit despre programul lor de rachete şi programul lor nuclear -, ţări care au capacitatea reală de a destabiliza şi de a face lumea nesigură - există o cerinţă, responsabilitate care vine odată cu toate acestea. Şi Statele Unite ar trebui să conducă - oricine ar fi preşedintele Statelor Unite ar trebui să conducă - calea de a răspunde Partidului Comunist Chinez în acest fel ”.

Pompeo a declarat pentru The Epoch Times într-un interviu recent că America a ignorat natura partidului comunist.

„Preşedintele Trump a recunoscut că atunci când şi-a început campania şi apoi când a preluat funcţia, am schimbat fundamental modul în care cred că Occidentul priveşte China, nu doar Statele Unite, chiar şi atunci când este vorba despre Europa şi Australia şi Asia de sud-est, ei ştiu că Partidul Comunist Chinez nu are nimic bun”, a spus Pompeo.

„Am fost implicaţi într-o campanie de combatere a terorismului foarte serioasă, în mod adecvat. Am ignorat această ameninţare enormă şi acum ne-a lovit. Acum este în interiorul cetăţii. Partidul Comunist Chinez este aici, în America, iar administraţia Trump a început în toate dimensiunile să întoarcă nava în direcţia corectă, să împingă America să facă din nou ceea ce trebuie şi să se protejeze de această ameninţare comunistă din China”.