Mesaj puternic de susţinere a aderării Ucrainei la UE. Ursula von der Leyen: A trecut prin iad. Merită statutul de candidat

Ursula von der Leyen şi Vlodimir Zelenski în Kiev, 8 aprilie 2022
Ursula von der Leyen şi Vlodimir Zelenski în Kiev, 8 aprilie 2022 (Getty Images)

Ucraina şi poporul său au trecut prin iad în drumul lor spre Uniunea Europeană şi au dovedit că merită un statut de candidat la aderare, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu o zi înainte de reuniunea Consiliului European din 23-24 iunie.

“Încă din primele zile ale Maidanului, Ucraina a rezistat cu curaj împotriva agresiunii ruse. A trecut prin represiune şi revoltă. A trecut prin anexare teritorială, iar acum pur şi simplu prin război. Este singura ţară în care oamenii au fost împuşcaţi pentru că s-au înfăşurat într-un steag european. Ucraina a trecut prin iad şi ape mari dintr-un motiv simplu: dorinţa sa de a adera la Uniunea Europeană”, a precizat Von der Leyen, citată de Ukrinform, în plenul Parlamentului European.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a recunoscut aspiraţiile Ucrainei şi “progresele imense” pe care democraţia ucraineană le-a realizat de la protestele din Maidan, din 2014.

“Opinia noastră se bazează pe o evaluare atentă şi amănunţită a realităţii de pe teren. Iar aceste dovezi ne spun că Ucraina merită o perspectivă europeană şi, de asemenea, statutul de candidat, cu condiţia ca ţara să realizeze o serie de reforme suplimentare importante”, a adăugat şefa Comisiei Europene.

De asemenea, ea a menţionat că Ucraina a dovedit, încă dinainte de război, că se află “pe traiectoria corectă”.

În ultimii ani, Ucraina s-a reformat mai mult decât în ultimele decenii. Datorită Acordului de asociere din 2016, Ucraina a implementat deja aproximativ 70% din regulile, normele şi standardele UE. Ea este deja implicată în multe programe importante ale UE, precum Orizont Europa şi Erasmus.

“Ucraina este o democraţie parlamentară robustă, are o administraţie publică care funcţionează bine şi care trece în fiecare zi testul suprem de stres al războiului. Are alegeri libere şi corecte şi o societate civilă vibrantă, care cere socoteală guvernului. An de an, întreprinderile mici şi, în special, tinerii întreprinzători au cucerit un nou spaţiu în economia ţării - şi au luptat împotriva puterii oligarhilor”, a mai transmis preşedinta Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a continuat:

“Ucraina are o pondere foarte mare în ceea ce priveşte start-up-urile inovatoare şi economia digitală. Şi toate aceste progrese au fost realizate pentru că oamenii din Ucraina au Europa în inima şi în mintea lor. Dar ştim, de asemenea, că mai sunt multe de făcut. Să luăm exemplul luptei împotriva corupţiei. Ucraina a făcut deja paşi importanţi în direcţia corectă. Ea a înfiinţat organismele necesare pentru combaterea corupţiei. Dar acum aceste instituţii trebuie să prindă viaţă. Ele au nevoie de oamenii potriviţi în posturi de conducere”.

Ea a reamintit că Ucraina este singura ţară din grupul Parteneriatului Estic care a adoptat “o lege îndrăzneaţă pentru a împiedica oligarhii să deţină controlul asupra vieţii economice, politice şi publice”.

“Acum este vorba de a transforma legea într-o schimbare pozitivă şi durabilă”, a mai precizat Von der Leyen.

Poporul ucrainean “vrea să continue pe calea modernizării, pe calea democraţiei, pe calea care duce spre Europa”.

Reamintim că, la sfârşitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a publicat un aviz cu privire la cererile de aderare la UE ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, recomandând acordarea statutului de candidat pentru primele două. În cadrul reuniunii la nivel înalt din 23-24 iunie, Consiliul UE urmează să analizeze avizul şi să adopte o decizie finală în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe