Membri ai Congresului S.U.A. cer libertate în China

Pe peluza vestică a Capitoliului Statelor Unite peste 1.000 de practicanţi Falun Gong din întreaga lume s-au adunat pentru a marca împlinirea a 13 ani de la începerea persecuţiei Falun Gong condusă de Partidul Comunist Chinez
Pe peluza vestică a Capitoliului Statelor Unite peste 1.000 de practicanţi Falun Gong din întreaga lume s-au adunat pentru a marca împlinirea a 13 ani de la începerea persecuţiei Falun Gong condusă de Partidul Comunist Chinez (Lisa Fan\Epoch Times)

Washington - Atmosfera era sumbră, însă optimistă pe peluza vestică a Capitoliului Statelor Unite, când peste 1.000 de practicanţi Falun Gong din toată ţara şi din întreaga lume s-au adunat pentru a marca împlinirea a 13 ani de la începerea persecuţiei Falun Gong condusă de către Partidul Comunist Chinez (PCC).

Sub cerul însorit, membri ai Congresului s-au alăturat reprezentanţilor unor ONG-uri importante pentru drepturile omului şi libertate religioasă pentru a-i felicita pe practicanţi pentru lupta lor plină de curaj pentru libertate spirituală. Mai mulţi oratori au simţit schimbarea în atmosferă.

"La adunarea din acest an, ne aflăm într-un moment istoric - când poporul chinez în întregul său, precum şi unii lideri chinezi par să caute a pune capăt persecuţiei Falun Gong," a spus Alan Adler, director executiv al Friends of Falun Gong USA (Prietenii Falun Gong din SUA), în timpul prezentării. "Glasul puternic de astăzi îndreptat spre încetarea persecuţiei Falun Gong, în acest moment de schimbare a conducerii în China, poate avea un mare impact asupra Chinei şi întregului popor chinez."

Sentimentul că persecuţia se apropie de sfârşit, împărtăşit de cei care au cuvântat şi de mulţime, era aproape palpabil, o sursă de astfel de optimism fiind dată de numărul în continuă creştere al chinezilor care demisionează din Partidul Comunist şi organizaţiile sale afiliate- mişcare numită Tuidang. Începând cu data de 12 iulie, numărul celor care au renunţat la calitatea de membru al PCC a atins aproape 120 de milioane.

Încurajat de aceste ştiri, Rong Yi, preşedintele Centrului Serviciului Global pentru Demisionarea din Partidul Comunist Chinez, a spus: "[poporul chinez] face alegerea corectă pentru sine însuşi, cât şi pentru China. Mulţumită acestei treziri de spirit, au loc schimbări fundamentale zilnic în China de astăzi".

"Oamenii realizează că într-o Chină fără Partidul Comunist Chinez, persecuţia practicanţilor Falun Gong şi a tuturor cetăţenilor chinezi ar înceta. Poporul chinez înaintează în lupta pentru libertatea şi drepturile sale umane", a adăugat Yi.

El a spus că mişcarea Tuidang aduce libertate poporului chinez, aşa cum s-a întâmplat şi cu ţările europene din fosta Uniune Sovietică acum două decenii.

Faith McDonnell, de la Institutul pentru Religie şi Democraţie, a spus că "uimitoarea" carte "Nouă Comentarii despre Partidul Comunist" a oferit adevărul poporului chinez suprimat de către comunism. Adresându-se direct practicanţilor reuniţi, a spus: "Voi care cunoaşteţi adevărul despre minciunile, tirania şi teroarea comunismului sunteţi o lumină strălucitoare".

"Suntem alături de voi"

Câţiva dintre cei care au luat cuvântul, au vorbit fără menajamente despre ceea ce va oferi viitorul pentru efortul de înfrângere a PCC.

Membru al Congresului S.U.A., Dana Rohrabacher (R-Calif.) a avut la dispoziţie numai două minute pentru a-şi ţine discursul din cauza unui proces de votare în cadrul Congresului. Însă, în timpul alocat, a exprimat în chip elocvent care este natura nefastă a PCC, precum şi solidaritatea şi recunoştinţa poporului american:

"În sufletul şi inima noastră, realizăm că prin adevăr, compasiune şi toleranţă, voi susţineţi bunătatea universală. Însă vă confruntaţi cu una dintre cele mai groaznice nenorociri pe care omenirea le-a suferit vreodată", a spus Rohrbacher. "Cei dintre noi care suntem liberi vă suntem recunoscători pentru curajul vostru şi suntem solidari cu voi".

"Vă pot asigura că în inimile noastre, noi, poporul american, suntem şi vom fi alături de voi, şi suntem plini de gratitudine pentru ceea ce faceţi", a spus congresman-ul.

Caracterul nefast al PCC şi al metodelorr acestuia de persecutare au fost descrise de către membrul Congresului, dna Ileana Ros-Lehtinen din Florida. "Biroul 610, creat în 1999 pentru a desfăşura persecuţia împotriva Falun Gong, se aseamănă în chip sinistru cu Gestapo şi KGB în ce priveşte propaganda şi măsurile sale crude."

Dna Ros-Lehtinen a indicat faptul că "politica oribilă" a Chinei a condus la reţinerea a sute de mii de practicanţi Falun Gong în lagăre de "reeducare" prin muncă, fiind forţaţi să muncească precum sclavii. Au fost confirmate peste 3.400 de morţi ale practicanţilor .

Congresman-ul Chris Smith (R-N.J.) a vorbit despre torturile oribile pe care Falun Gong le îndură sub regimul comunist, şi a reiterat sprijinul oferit de americani. " Guvernul şi Congresul Statelor Unite, precum şi tot ce înseamnă societatea noastră se află în solidaritate cu acele victime şi cu cei care caută să elibereze practicanţii Falun Gong din China", a menţionat el.

Citând cel mai recent Raport al Departamentului de Stat pentru Drepturile Omului, congresman-ul Sam Farr (D.Calif.) a subliniat: "Mass-media din străinătate şi din ţară, alături de grupurile de susţinere au continuat să raporteze cazuri de recoltare de organe, mai ales de la practicanţi Falun Gong şi uighuri".

"Respect profund curajul celor care protestează paşnic împotriva violenţei... Pacea şi dreptatea nu sunt numai valori, ci reprezintă şi chemarea la acţiune pe care trebuie să o împlinim în fiecare zi", a spus Farr.

Paşnicii practicanţi Falun Gong

Mai mulţi vorbitori au subliniat contrastul dintre acţiunile nonviolente ale practicanţilor Falun Gong şi abuzurile sângeroase ale PCC.

Congresman-ul Ted Poe (R-Texas) a subliniat că "Practicanţii Falun Gong sunt paşnici şi fără ambiţii politice".

Dr. T. Kumar, director însărcinat cu susţinerea internaţională pentru Amnesty Internaţional S.U.A. a precizat "Practicanţii Falun Gong nu au făcut rău nimănui. Tot ce au făcut a fost meditaţia lor, pe cont propriu. Ajungând aici trebuie să întrebăm [regimul] chinez: De ce vreţi să faceţi rău unor oameni care nu v-au făcut niciodată rău nici vouă şi nici altcuiva?"

Această întrebare a tulburat-o pe Alice Chung, fiica lui Chung Ting-pang. Tatăl ei, cetăţean taiwanez şi practicant Falun Gong, a fost arestat pe 18 iunie, după ce a fost acuzat de "daune la adresa siguranţei de statâ".

Tânăra era vizibil mâhnită şi nervoasă. "Am venit să cer ajutor pentru a-mi salva tatăl. Este închis în China de peste trei săptămâni şi nu am putut să luăm legătura cu el", a spus ea. "Şi, chiar dacă eu însămi nu sunt practicantă Falun Gong, totuşi, ştiu că este o credinţă bună şi a adus pace şi fericire familiei mele."

Rep. Rohrabacher a adresat o scrisoare pe 10 iulie guvernului din Taiwan care deplângea tăcerea arătată faţă de arestul lui Chung şi eşecul Taiwanului de a cere eliberarea în condiţii de siguranţă a cetăţeanului taiwanez.

Annette Lantos, preşedinte al Fundaţiei Lantos pentru Drepturi Umane şi Justiţie, a citit o scrisoare la întrunire din partea Dr. Katrina Lantos Swett, fiica răposatului congresman Tom Lantos. "Prin exerciţiile lor line, de meditaţie şi prin filosofia morală care pune accentul pe compasiune, adevăr şi toleranţă, Falun Gong sunt cu adevărat cetăţeni model în fiecare comunitate în care trăiesc", a scris Dr. Swett.