Medvedev, nostalgic după Merkel şi Berlusconi: A scăzut nivelul politicienilor occidentali

Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev (HOANG DINH NAM / AFP / Getty Images)

Vicepreşedintele consiliului de securitate al Rusiei şi aliat de lungă durată al lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev, a publicat, joi, un eseu în care vorbeşte despre un aşa-zis declin al politicienilor occidentali.

În discursul său, Medvedev se arată nostalgic după vremurile în care rolurile principale pe scena politică europeană erau deţinute, printre alţii, de Jacques Chirac, Margaret Thatcher, Silvio Berlusconi sau Angela Merkel, ultimii doi, cel puţin, fiind renumiţi pentru politica permisivă dusă de-a lungul timpului în raport cu Kremlinul şi regimul lui Vladimir Putin.

"Comunic de mult timp cu lideri străini şi văd cât de mult a scăzut nivelul politicienilor occidentali. Acest lucru se întâmplă chiar sub ochii mei în ultimii douăzeci de ani. Este evident că în Europa nu mai există nici măcar o urmă de personalităţi politice de nivelul lui Helmut Kohl, Jacques Chirac sau Margaret Thatcher.

Fără supărare pentru nimeni, dar este clar pentru toată lumea că Mario Draghi nu este Silvio Berlusconi, iar Olaf Scholz nu este Angela Merkel. Aceştia sunt oameni noi şi o nouă eră, în opinia mea, departe de cea mai bună eră a administraţiei publice", afirmă Medvedev, citat de The Guardian.

Medvedev, care este adesea văzut ca un purtător de cuvânt pentru ceea ce gândeşte Kremlinul, se întreabă: "Ar veni actualul preşedinte al Ucrainei la o întâlnire cu preşedintele Chirac într-un tricou verde? Bineînţeles că nu. Absurd".

"Problema degenerării politicii europene se datorează în primul rând faptului că aceasta a devenit o palidă voce secundară pentru soliştii americani. Charles de Gaulle ar putea să se opună oricărui preşedinte american. Şi acum, care dintre europeni o va face fără să dea mâna? Ei nu se gândesc la viitor. Ei sunt limitaţi doar de perspectivele lor electorale. Nici liderii americani ai noului val nu strălucesc prin idei proaspete şi stabilitate mentală. Şi aşa va continua", concluzionează şeful consiliului de securitate rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe