Medvedev ameninţă Europa: Curând veţi plăti 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaz

Dmitri Medvedev (E. Shutkina/AFP/Getty Images)
A.P.
22.02.2022

Fostul preşedinte al Rusiei, Dimitri Medvedev, a scris, într-un mesaj publicat pe Twitter, că Europa ar putea plăti preţuri de 2.000 de euro petru o mie de metri cubi de gaz, după decizia Germaniei de a bloca gazoductul Nord Stream 2.

„Cancelarul german Olaf Scholz a dat instrucţiuni să se oprească certificarea gazoductului Nord Stream 2. Bine. Bun venit într-o lume în care europenii vor plăti în curând 2.000 de euro pentru o mie de metri cubi de gaz!”, a scris Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, pe Twitter.

Preţul gazului a crescut cu 10% după anunţul cancelarului german, ajungând la 900 de dolari pentru mia de metri cubi, anunţă agenţiile TASS şi Ria Novosti.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat, marţi, că certificarea gazoductului Nord Stream 2 nu poate continua, având în vedere recunoaşterea, de către Rusia a regiunilor separatiste din estul Ucrainei şi ordinul de desfăşurare a forţelor ruse în respectivele zone în scopul "menţinerii păcii".

Conducta dintre Rusia şi Germania a fost finalizată în septembrie anul trecut, dar nu este încă în funcţiune, pentru că agenţia germană de reglementare nu a acordat încă licenţa de operare, motivând că nu respectă condiţiile europene în domeniu.

Marţi dimineaţă, ministrul german al Energiei, Robert Habeck, a decis retragerea solicitării de autorizare a conductei dintre Rusia şi Germania.

„Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate intra în funcţiune”, a spus Scholz într-o conferinţă de presă la Berlin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor