Max, câinele erou al Armatei Române s-a stins din viaţă

Max, câinele erou
Max, câinele erou (Facebook)

UPDATE: Max va fi îngropat în parcul-cimitir "Raiul Animalelor", din Bucureşti. Pe ultimul drum va fi însoţit de către comandantul unităţii de care a aparţinut Max, camarazii săi, partenerul şi instructorul lui, cât şi de toţi cei care l-au îndrăgit. Înmormântarea va avea loc vineri, 11 septembrie, orele 12:00.

* * *

La numai 6 ani, Max câinele erou al Armatei Române a pierdut lupta cu boala. Aseară, s-a stins “demn, brav şi încrezător în oameni până la sfârşit”, după cum spune cea care i-a fost alături în ultimile luni de viaţă.

Max a fost vedeta paradelor militare, în fiecare zi de 1 decembrie. Este câinele care a luptat în Afganistan, riscându-şi viaţa, pentru a o salva pe cea a soldaţilor români. Era singurul câine al Armatei Române antrenat să detecteze explozibili în teatrele de operaţiuni.

Este câinele care a reuşit să schimbe legile şi destinul tuturor câinilor de serviciu din România ce erau condamnaţi la moarte, după o viaţă pusă în slujba oamenilor.

În 2013, Max a fost diagnosticat cu dirofilarioză, boala cunoscută şi ca viermi la inimă, necesitând un tratament scump şi de lungă durată. Devenit inutil oamenilor, el urma sa fie, cel mai probabil, eutanasiat. Însă povestea lui ajunsese la urechile unei binecunoscute militante pentru drepturile animalelor şi protecţia mediului, Sorina Hanea, care l-a luat şi s-a ocupat de îngrijirea şi tratamentul lui.

Povestea lui tristă a stârnit valuri de reacţii din partea oamenilor şi a presei, fapt care a determinat luarea de măsuri la nivel de M.Ap.N. dar şi MAI, măsuri care au schimbat procedurile ce prevedeau casarea câinilor de serviciu. Potrivit noilor dispoziţii, aceste necuvântătoare sunt considerate acum suflete, şi nu un obiecte, iar instructorul lor sau orice altă persoană privată are dreptul să revendice câinii de serviciu, după „pensionarea” lor.

Max s-a luptat de mai bine de un an cu boala, dar în ultimile luni starea lui s-a agravat, cu toate încercările medicilor de a îi salva viaţa. Cea care i-a fost alături, deşi a sperat până în ultima clipă, a realizat că se apropie momentul despărţirii: “Pentru prima dată, simt grozăvia despărţirii definitive de dragul nostru Max, care, încet şi discret îşi ia rămas bun de la noi! Tocmai pentru că este atât de lucid şi încrezător în noi, a încercat şi încă încearcă să nu ne părăsească, brusc, dar curând! Se pare că nici transfuzia, nici ozonoterapia, nici fitoterapia administrată la greu peste schemele de tratament moderne, nu-l mai ajută.... Eu l-am pupat şi rugat să nu ne părăsească....nu acum.....”, scria Sorina Hanea pe pagina de facebook.

Max este şi va rămâne în sufletele tuturor eroul care nu numai că a salvat vieţi omeneşti, dar care a făcut dreptate şi pentru cei care îi vor precede “la datorie”!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.