Martor al acuzării în procesul Netanyahu a murit într-un accident de avion în Grecia

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Getty Images)

Haim Geron, martor al acuzării în procesul în care fostul premier israelian Benjamin Netanyahu este judecat pentru corupţie, şi soţia acestuia, Esti, au murit, luni, în urma prăbuşirii unui avion de mici dimensiuni în Grecia, anunţă Times of Israel.

Haim Geron, fost director adjunct în cadrul Ministerului Comunicaţiilor, pilota aparatul în momentul în care, aparent, a intervenit o defecţiune tehnică. Avionul, un aparat Cessna 172, avea un singur motor.

Accidentul s-a petrecut pe Insula Samos, în apropierea Turciei.

Cei doi sunt singurele victime ale accidentului.

Geron era responsabil de acordarea de licenţe la Ministerul israelian al Comunicaţiilor.

Benjamin Netanyahu este judecat în trei dosare de corupţie, denumite de presă cazurile 1000, 2000 şi 4000. Cel mai grav dintre ele, dosarul 4000, este intentat fostului premier pentru abuz de putere în perioada 2014-2017, când ocupa postul de premier şi ministru al Comunicaţiilor.

Netanyahu ar fi beneficiat ilegal de pe urma intereselor de afaceri ale lui Shaul Elovitch, acţionarul majoritar al companiei Bezeq, deţinătoarea unor publicaţii, printre care şi site-ul Walla, pe care au fost publicate articole pozitive la adresa lui Netanyahu în campania electorală.

În mai 2020, Geron, de profesie avocat, a vorbit la postul de radio 103FM despre mărturia sa în procesul împotriva lui Netanyahu, precizând că mărturia sa a vizat dezvoltarea infrastructurii de fibră optică în Israel, industria telecomunicaţiilor şi serviciile de telefonie. Întrebat dacă cunoaşte vreo activitate infracţională la minister, Geron declara atunci că „tribunalul este singurul care poate stabili dacă ceva este infracţiune sau nu”.

El a subliniat la acea vreme că nu a fost interogat despre acordul Bezeq-Yes, un element-cheie al procesului.

Acest acord, încheiat în 2015, i-a adus lui Elovitch milioane de dolari, acuză procuratura israeliană, iar intervenţia lui Netanyahu, în calitate de ministru al Comunicaţiilor, în vederea aprobării acestui acord face parte din înţelegerea sa cu Elovitch, potrivit procuraturii.

Procesul împotriva lui Netanyahu s-a reluat luni, prin interogatoriul unui martor-cheie al acuzării, fostul CEO al site-ului Walla, Ilan Yeshua.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe