Marş pre-electoral: Mii de oameni au protestat în Franţa împotriva extremei drepte

Manifestanţi, denunţând ascensiunea Adunării Naţionale, un partid de extremă dreapta, în timpul unui miting în Paris, sâmbătă, 15 iunie 2024 (Getty Images)
Redacţia
16.06.2024

Mii de persoane au mărşăluit sâmbătă în Paris şi în alte oraşe din Franţa pentru a protesta împotriva partidului de extremă dreapta, Adunarea Naţională (RN), înaintea alegerilor parlamentare franceze.

Potrivit Reuters, au fost mobilizaţi peste 20.000 de ofiţeri, după ce sindicatele, grupurile studenţeşti şi organizaţiile pentru drepturile omului au cerut mitinguri pentru a se opune partidului anti-imigraţie şi eurosceptic. Poliţia a declarat că se aşteaptă ca 350.000 de oameni să mărşăluiască pentru a protesta ca urmare a ascensiunii RN la europarlamentare duminica trecută.

Autorităţile se aşteaptă la cel puţin 150 de marşuri în oraşe precum Marsilia, Toulouse, Lyon şi Lille. În Paris, unde poliţia a declarat că s-au adunat 75.000 de oameni, într-un marş care a pornit la ora 12:00 GMT din Place de La Republique, trecând prin piaţa Bastille spre Nation.

Conform sindicatului CGT, citat de BFM TV, 250.000 de persoane au mărşăluit în Paris şi 640.000 în total în toată ţara. Poliţia a declarat că au fost arestate şapte persoane în Paris şi a estimat că au fost 217.000 de manifestanţi în toată Franţa.

Vorbind la Place de La Republique, liderul sindical CGT de stânga radicală, Sophie Binet, a declarat reporterilor: „Mărşăluim pentru că suntem extrem de îngrijoraţi că (liderul RN) Jordan Bardella ar putea deveni următorul premier [...[ Vrem să prevenim acest dezastru.”

Carol-Ann Juste, o studentă de 22 de ani care a participat la marşul din Paris, a spus că este prima dată când a participat la un protest, şi s-a declarat „îngrijorată deoarece oamenii cred în minciunile acestui partid care are o moştenire cu adevărat rasistă”, referindu-se la Frontul Naţional, predecesorul RN, a cărui lideră Jean-Marie Le Pen a fost amendată pentru remarci considerate antisemite sau xenofobe.

Juste a spus că doreşte să „lupte pentru a păstra o ţară a drepturilor omului, libertăţii şi toleranţei.”

La acelaşi marş, Cecilia Lormeau, o profesoară de 34 de ani care a spus că intenţionează să voteze pentru Frontul Popular, o alianţă a partidelor de stânga, a declarat: „Este important să arătăm că suntem mobilizaţi şi că RN nu reprezintă majoritatea oamenilor.”

Context

După ce alianţa sa centristă a fost învinsă de RN în alegerile pentru Parlamentul European de duminica trecută, preşedintele Emmanuel Macron a luat o decizie şocantă - a dizolvat Parlamentul şi a convocat alegeri legislative anticipate, care vor avea loc în două tururi pe 30 iunie şi 7 iulie.

Primele serii de sondaje de opinie au estimat că RN ar putea câştiga alegerile şi ar putea fi în poziţia de a forma următorul guvern. Un sondaj OpinionWay-Vae Solis realizat pentru Les Echos şi Radio Classique publicat sâmbătă prognoza că RN va conduce în primul tur al alegerilor parlamentare cu 33% din voturi, înaintea Frontului Popular cu 25%. Tabăra centristă a lui Macron avea 20%.

Cel puţin două sondaje au plasat stânga nu departe de RN şi înaintea grupului lui Macron.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor