Marian Muhuleţ (AEP): România are nevoie de un sistem de vot propriu

Epoch Times România
19.04.2012

Marian Muhuleţ, vicepreşedintele AEP, a declarat joi că în România nu se poate aplica sistemul de vot electoral mixt din Germania din cauza împărţirii administrative diferite a acestei ţări faţă de ţara noastră, dar şi că ar avea ca efect apariţia unui număr suplimentar de mandate.

Muhuleţ a explicat că România are nevoie de un sistem de vot propriu, românesc, respectiv un "sistem de vot aplicabil României".

"Nu se poate aplica exact sistemul electoral german în România, datorită împărţirii administrative diferite şi pentru că sistemul are un efect în care apare un număr de mandate suplimentar faţă de numărul stabilit iniţial. De exemplu, la ultimele alegeri din Germania s-au dat 24 de mandate în plus faţă de numărul stabilit. Săptămâna viitoare din ce ştiu, se va veni cu o propunere, nu AEP va face propuneri că nu stă în sarcina noastră acest lucru, noi vom lua act de ele şi le vom aşeza într-o formă de act normativ, dacă se impune", a spus oficialul AEP, după şedinţa comisiei parlamentare de cod electoral.

Potrivit acestuia, nu se poate lua un alt sistem de vot din altă ţară şi să îl aplici României, când vorbim de un sistem mixt.

"Dacă am vorbi de un vot uninominal, într-un singur tur, ar fi foarte simplu. Sistemul mixt ar însemna o combinaţie între o alegerea uninominală şi o distribuţie proporţională a mandatelor", a completat Muhuleţ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor