Marea Britanie trimite un Corp Expediţionar, format din mai multe nave militare, într-o croazieră de 28 de săptămâni

HMS Queen Elizabeth, 26 septembrie 2018 în Portsmouth, Marea Britanie
HMS Queen Elizabeth, 26 septembrie 2018 în Portsmouth, Marea Britanie (Kyle Heller/Ministry of Defence via Getty Images)

Cea mai mare desfăşurare a capacităţii navale şi aeriene a Marii Britanii de la războiul din Insulele Falkland va avea loc luna viitoare, în cadrul unui turneu de 28 de săptămâni, care va fi urmărit atent de China.

Evoluţia, care include prima desfăşurare operaţională a portavionului HMS Queen Elizabeth, va fi parte dintr-o forţă multinaţională ce va reuni SUA şi Olanda, precum şi alte naţiuni.

HMS Queen Elizabeth, împreună cu opt avioane de luptă RAF F35B la bord, va pleca spre Asia însoţită de şase nave, un submarin, 14 elicoptere navale şi o companie de puşcaşi marini.

Grupul de nave va efectua vizite în India, Japonia, Coreea de Sud şi Singapore, şi se va alătura Forţei Expediţionare Comune - din care vor face parte distrugătorul american The Sullivans şi fregata olandeză HNLMS Evertsen.

Un escadron format din 10 avioane US Marine Corps F35B Lightning II va fi, de asemenea, îmbarcat pe portavion, în ceea ce Ministerul britanic al Apărării consideră că este „cea mai mare concentraţie de putere maritimă şi aeriană trimisă de Marea Britanie în ultima generaţie”.

În timpul desfăşurării de 28 de săptămâni, se aşteaptă ca navele din Corpului Expediţionar să viziteze peste 40 de ţări şi să întreprindă mai mult de 70 de angajamente, inclusiv navigarea alături de portavionul francez Charles De Gaulle în Mediterana.

Evoluţia va fi urmărită îndeaproape de China, SUA şi aliaţii Marii Britanii.

Desfăşurarea a fost organizată ca parte a „atenţiei acordate de Regatul Unit regiunii Indo-Pacific”, în încercarea de a „întări parteneriatele de apărare profundă”, precum şi de a participa la un exerciţiu pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a celor cinci aranjamente de apărare - cu Malaezia, Singapore, Australia şi Noua Zeelandă.

Grupul de sprijin al portavionului HMS Queen Elizabeth va fi o flotă formată din distrugătoare de tip 45 HMS Defender şi HMS Diamond, fregatele antisubmarine de tip 23 HMS Kent şi HMS Richmond şi RFA Fort Victoria şi RFA Tidespring.

Va fi, de asemenea, lansat submarinul Astute, înarmat cu rachete de croazieră Tomahawk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe