Marea Britanie il va reaudia pe James Murdoch in ancheta privind interceptarea telefonica

Epoch Times România
14.09.2011

In incercarea lor de a afla cine si ce stia despre interceptarea telefonica operata de un tabloid al lui Rupert Murdoch, politicienii britanici il vor rechema pe fiul lui, James, pentru intrebari suplimentare, dupa ce angajatii i-au contrazis afirmatiile sale repetate de nevinovatie.

James Murdoch, presedintele diviziei britanice a News Corp, a petrecut in iulie alaturi de tatal sau aproape trei ore inconfortabile in fata unei comisii parlamentare, raspunzand la intrebari in legatura cu ce au facut pentru a dezlega scandalul de la News of the World.

Dar marturia lui James si insistenta lui ca nu stia ca problema sa se fi extins dincolo de "un reporter necinstit" pana la inceputul acestui an, au fost subminate de doi angajati mai vechi, care declara ca i-au adus la cunostinta faptul ca problema este mai larga in 2008.

Tom Watson, membrul cel mai perseverent al comisiei de urmarire penala, a declarat pentru Reuters ca ar dori sa vorbeasca mai intai cu Les Hinton, cel mai in varsta director executiv al News Corp, cu mai multi avocati si apoi cu James Murdoch.

"Il invitam inapoi", a spus el. "Credem ca ar trebui sa-l audiem mai intai pe Les Hinton si catva avocati, inainte de a vorbi cu James Murdoch, deci in mod realist vorbim despre noiembrie."

News Corp a fost inghitit de scandal din luna iulie, cand a fost dezvaluit faptul ca interceptarea telefonica s-a extins dincolo de celebritati si politicieni, incluzand victimele unor crime, si anume scolarita Dowler Milly si un soldat britanic mort.

Criza a afectat deja valoarea de piata a News Corp cu miliarde de dolari. News Corp a pierdut doi directori executivi, a fost fortata sa renunte la o suma licitata de 12 miliarde de dolari pentru BSkyB si sa inchida tabloidul de 168 de ani News of the World.

James Murdoch, directorul adjunct de operatiuni al News Corp, si-a vazut micsorate sansele de succedare a tatalui sau Rupert- fondatorul imperiului mass-media.

News International, divizia britanica a News Corp, a declarat ca inca nu au primit vesti din partea comisiei, dar a spus ca James Murdoch va fi fericit sa apara in fata membrilor din nou, pentru a raspunde la orice intrebari suplimentare.

In centrul disputei se afla o afirmatie a fostului editor al News of the World si avocatului sef conform careia ei i-au aratat lui James Murdoch un e-mail in 2008, care a indicat faptul ca si alti jurnalisti au fost implicati in aceasta practica.

Murdoch a negat in mod repetat aceasta, spunand ca cei doi barbati nu i-au aratat sau mentionat e-mail-ul in cadrul unei reuniuni scurte.

Comisia va avea, de asemenea, mai multe intrebari pentru Hinton, fostul director executiv al lui Murdoch, care a fost obligat sa se retraga in iulie dupa ce a devenit o tinta pentru criticile in legatura cu interceptarea telefonica, in Statele Unite ale Americii.

Hinton a condus divizia britanica a ziarului atunci cand se presupune ca a avut loc cea mare parte din interceptari, care a fost condus apoi de Dow Jones in SUA.

Interogatoriul va fi probabil foarte precis. Comisia parea uneori exasperat in incercarea sa de a afla cine a autorizat interceptarea telefonica dupa ce a devenit clar ca aceasta s-a intamplat la o scara aproape industriala in scopul de a pune mana pe povesti noi.

Membrii comisiei au intervievat o serie de directori seniori, avocati si fosti editori ai News Corp, parand neincrezatori atunci cand martorii negau ca stiau ceva in legatura cu interceptarea telefonica sau ca nu isi puteau aminti cine ce a spus sau a facut si cand.

Fostul avocat Tom Crone si redactorul-sef Colin Myler au declarat de mai multe ori, cand a aparut in fata comisiei in urma cu o saptamana, ca comisia ar fi 'trebuit sa il intrebe pe Les Hinton despre asta'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor