Marea Britanie, Germania şi Polonia răvăşite de furtuna Xaver

Dagebuell, Germania, 6 decembrie 2013.
Dagebuell, Germania, 6 decembrie 2013. (CARSTEN REHDER / AFP / Getty Images)
P. P.
06.12.2013

În apropierea oraşului Lembork, Polonia, trecerea furtunii Xaver a făcute patru victime, dintre care trei decedate, iar alta rănită serios, după ce un copac a căzut pe maşina acestora, anunţă purtătorul de cuvânt al pompierilor, conform AFP.

Patru alte persoane au suferit răni uşoare pe timpul furtunii de-a lungul ţării iar aproximativ 150.000 de locuinţe au rămas fără curent electric în nordul ţării. Rafalele de vânt au ajuns, vineri dimineaţă, la viteza de 120 de kilometri pe oră. Echipele de salvare au efectuat în decursul celor două zile peste 1.000 de intervenţii în zonele afectate ale ţării.

Problemele cauzate de Xaver în Marea Britanie s-au prelungit şi în dimineaţa zileri de vineri. Joi noaptea, mii de persoane au fost evacuate din calea inundaţiilor de pe coasta de est a ţării, au precizat autorităţile britanice, numărul estimat al locuinţelor abandonate fiind de aproximativ 10.000.

În centrul Angliei, furtuna a făcut o victimă, iar în Scoţia două persoane au murit în cursul zilei de joi. Din cauza rafalelor de vânt ce ajungeau şi la 225 de kilometri pe oră, peste 100.000 de gospodării au fost lăsate în întuneric. Autorităţile au avertizat că pericolul încă nu a trecut, o a doua maree urmând să se manifeste în după amiaza zilei de vineri. Echipele de salvare sunt în căutarea a trei persoane care au căzut, probabil, în râul Humber, după ce s-au apropiat în timpul furtunii de mal, precizează echipele de intervenţii.

Pe teritoriul Germaniei, Xaver a produs pagube sesizabile în domeniul logisticii. Transporturile publice, aeriene, maritime şi feroviare au fost întrerupte temporar. Nivelul apei a atins o cotă nemaivăzută în ultimii 50 de ani, cel mai înalt nivel atingând 6,09 metri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor