Marea Britanie aplică sancţiuni asupra a cinci bănci ruseşti, a lui Ghenadi Timcenko şi a fraţilor Rotenberg

Boris Johnson (Getty Images)
A.P.
22.02.2022

Marea Britanie a aplicat, marţi, sancţiuni împotriva a cinci bănci ruseşti şi a trei persoane, inclusiv Ghenadii Timcenko, care au legături strânse cu Vladimir Putin, după ce şeful Kremlinului a ordonat desfăşurarea de trupe în două regiuni separatiste din estul Ucrainei, transmite agenţia Reuters.

Premierul britanic Boris Johnson a afirmat că Rusia se îndreaptă către „statutul de paria” şi că lumea trebuie acum să se pregătească pentru următoarea etapă a planului lui Putin, spunând că Moscova pregăteşte terenul pentru o invazie pe scară largă a Ucrainei.

Marea Britanie a ameninţat că va opri accesul companiilor ruseşti la dolari americani şi lire sterline, blocându-le operaţiunile de strângere de capital la Londra şi că va dezvălui ceea ce Johnson numeşte „matrioşka” rusească în domeniul imobiliar şi corporatist.

Johnson a declarat parlamentului că cinci bănci - Rossiya, IS Bank, GenBank, Promsvyazbank şi Black Sea Bank - sunt sancţionate, precum şi trei persoane apropiate ale lui Putin: Timcenko şi cei doi fraţi Rotenberg - Igor şi Boris.

„Aceasta este prima etapă, primul episod al lucrurilor pe care suntem pregătiţi să le facem”, a spus Johnson.

„Orice bunuri pe care le deţin în Marea Britanie vor fi îngheţate, iar persoanelor în cauză li se va interzice să călătorească aici”, a spus Johnson despre persoanele sancţionate.

Unii parlamentari britanici i-au cerut lui Johnson să fie mai duri cu banii ruşi, cerând chiar ca oligarhii ruşi să fie expulzaţi din Marea Britanie şi banii ruşi să fie scoşi din City-ul londonez.

Sute de miliarde de dolari au intrat în City şi în teritoriile de peste mari ale Marii Britanii din Rusia de la căderea Uniunii Sovietice în 1991, iar Londra a devenit oraşul occidental preferat al oligarhilor ultra-bogaţi din Rusia şi alte foste republici sovietice.

Marea Britanie a spus că Timcenko, unul dintre fondatorii companiei Gunvor, a fost acţionar major al Bank Rossiya, ea însăşi un acţionar al National Media Group, care a sprijinit destabilizarea Ucrainei după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.

Bank Rossiya a sprijinit integrarea Crimeei în Federaţia Rusă prin comasarea sistemului financiar în urma anexării", a menţionat Marea Britanie.

Timcenko, despre care Forbes spune că are o avere de 23,5 miliarde de lire sterline, este un aliat apropiat al preşedintelui rus Putin, la fel ca şi familia Rotenberg, potrivit lui Johnson.

„Boris Rotenberg... este un om de afaceri rus proeminent, cu legături personale strânse cu preşedintele rus”, a menţionat Marea Britanie. „Igor Rotenberg este un om de afaceri rus proeminent, cu legături de familie strânse cu preşedintele Putin”.

Trezoreria SUA i-a sancţionat pe fratii Rotenberg.

„Trebuie să ne pregătim acum pentru următoarele etape posibile ale planului lui Putin”, a spus Johnson. „Putin stabileşte pretextul pentru o ofensivă la scara largă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor