Manifestaţia din Chişinău - un mesaj clar pentru Bruxelles şi Moscova

(DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Prin mitingul de duminică din Piaţa Marii Adunări Naţionale am transmis un mesaj clar Uniunii Europene, cât şi vecinilor, că singura cale pentru viitorul Moldovei este integrarea europeană. Declaraţiile au fost făcute de premierul Iurie Leancă, într-un interviu pentru postul Euronews. Premierul a subliniat că evenimentul din 3 noiembrie a adus la Chişinău zeci de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova şi că s-a reuşit pe departe cea mai amplă manifestaţie din Capitală de la Independenţa din 1991 încoace.

"Este un mesaj clar nu numai pentru Bruxelles, dar şi pentru toţi vecinii noştri. Majoritatea moldovenilor înţeleg că singura alternativă pentru dezvoltarea şi construirea democraţiei după un model european este urmarea căii privind integrarea europeană", a declarat prim-ministrul.

Premierul moldovean a mai subliniat că procesul de integrarea europeană a Moldovei nu este îndreptat împotriva vreunei ţări, iar calea europeană a Chişinăului nu ar trebuie să influenţeze negativ relaţiile cu Moscova. "Din primele zile de la venirea noastră la guvernare, din septembrie 2009, am transmis un mesaj clar atât Moscovei, cât şi Bruxelles-ului. Alegerea noastră, scopul principal al politicii noastre interne este integrarea europeană", a afirmat Iurie Leancă.

Reprezentanţii Coaliţiei de guvernământ consideră că cetăţenii moldoveni au demonstrat, pe 3 noiembrie, că sprijină parcursul european al ţării. Deputatul liberal-reformator Ana Guţu susţine că, în pofida eforturilor PCRM de a se face auziţi, cetăţenii moldoveni nu-şi doresc revenirea comuniştilor la putere.

Reamintim că, partidele membre ale Coaliţiei de guvernare au lansat un apel către toate forţele pro-europene din ţara noastră să participe, la 3 noiembrie, la evenimentul din Piaţa Marii Adunări Naţionale în susţinerea procesului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Organizatorii spun că la manifestaţie au participat peste 100 de mii de persoane. Alte surse spun că cifra celor prezenţi se estimează între 70 şi 100 de mii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe