Manifestanţii bulgari au blocat accesul în Palatul de Justiţie din Sofia. O vor pe Kovesi

Ivan Geşev
Ivan Geşev (NIKOLAY DOYCHINOV / AFP via Getty Images)

Palatul Justiţiei din Sofia a fost blocat, miercuri, de manifestanţi care vor să interzică accesul procurorului general Ivan Gheşev, intrat în colimatorul protestatarilor după mobilizarea masivă de vara trecută, transmite miercuri AFP.

Protestatarii poartă banderole cu mesaje în care Gheşev este declarat mafiot şi care cer intervenţia şefei Parchetului European. „Laura Kovesi, Bulgaria are nevoie de dumneavoastră”. Manifestanţii cer de mai multe luni demisia lui Gheşev, pe care îl acuză de „protejarea oligarhiei”.

Acţiunile demonstranţilor s-au reluat săptămâna trecută după impunerea, de către SUA, a unor sancţiuni punctuale împotriva a şase cetăţeni bulgari acuzaţi de corupţie.

„Ivan Gheşev a transformat Parchetul în bâta de baseball a mafiei, într-un scut care îi apără interesele”, a declarat Ghiorghi Ghirghiev, liderul organizaţiei neguvernamentale Boeţ, iniţiativa mişcării de contestare.

Ivan Gheşev, care supraveghează activitatea procurorilor şi are ultimul cuvânt asupra anchetelor, este una dintre principalele ţinte ale manifestaţiilor din vara lui 2020 contra guvernului condus la acea vreme de Boiko Borisov.

Susţinătorii guvernului de tranziţie din Bulgaria au cerut şi în urmă cu o săptămână demisia procurorului general, acuzându-l că a blocat o anchetă asupra afacerilor fostului executiv, a relatat joi DPA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe