Mandat de arestare împotriva ex-patronului Union Carbide, principalul suspect în catastrofa de la Bhopal

Supravietuitori ai tragediei Bhopal Gas iau parte la un protest in fata biroului Primului Ministru Manmohan Singh in New Delhi.
Supravietuitori ai tragediei Bhopal Gas iau parte la un protest in fata biroului Primului Ministru Manmohan Singh in New Delhi. (MANAN VATSYAYANA / AFP / Getty Images)

Justiţia indiană a lansat un mandat de arestare - vineri - împotriva lui Warren Anderson, fostul patron al Union Carbide, întreprindere americană proprietară a uzinei chimice de la Bhopal, unde o scurgere de gaze a ucis cel puţin 10.000 de oameni în urmă cu 25 de ani, informează AP.

Uzina lăsase să scape în atmosferă 40 de tone de gaze toxice în 3 decembrie 1984 în oraşul Bhopal, situat în centrul Indiei. Numărul exact al victimelor nu a fost stabilit niciodată, dar peste 555.000 de persoane au suferit ulterior probleme de sănătate, aparent provocate de acest accident, considerat cea mai mare catastrofă industrială din lume. De asemenea, numeroase persoane au decedat apoi în cursul anilor, fiind diagnosticaţi cu cancer la plămâni, insuficienţă renală sau diverse maladii hepatice.

Warren Anderson se află probabil în SUA, dar judecătorul Prakash Mohan Tiwari din Bhopal, sesizat în apel de o asociaţie a victimelor şi familiilor acestora, a ordonat guvernului federal să exercite presiuni asupra Washington-ului pentru a obţine extrădarea suspectului.

Patronul Union Carbide fusese arestat imediat după catastrofă, dar a putut părăsi India după puţin timp. Guvernul indian a afirmat că nu ştie unde se află Anderson în prezent, însă canalul de televiziune CNN-IBN a afirmat recent că acesta ar locui în Hamptons, un loc de vilegiatură foarte cunnoscut în apropiere de New York.

În 1989, Union Carbide a vărsat 470 de milioane de dolari (330 de milioane de euro) ca despăgubiri guvernului indian şi a afirmat că autorităţilor locale le revine responsabilitatea curăţirii zonei infestate. Victimele însă acuză şi în prezent guvernul de la New Delhi că întârzie distribuirea fondurilor.

Guvernul indian a răspuns că eforturile sale au fost încetinite de achiziţionarea Union Carbide în 2001 de către Dow Chemical, la şapte ani după ce Union Carbide s-a retras uzina din Bhopal. La rândul său, Dow Chemical consideră acordul din 1989 drept reglare a întregului cont.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe