MAI, proiect şoc. Românii care locuiesc la altă adresă decât cea din buletin ar putea rămâne fără acte de identitate

Lucian Bode, PNL
Lucian Bode, PNL (Epoch Times România)

MAI a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ care ar putea lovi dur în cetăţenii care locuiesc la altă adresă decât cea din buletin. Mai exact, dacă proiectul va intra în vigoare, românii care nu pot face dovada că locuiesc efectiv la adresa din buletin ca urmare a verificărilor făcute de poliţişti ar putea rămâne fără acte de identitate.

Acelaşi proiect interzice şi înscrierea la aceeaşi adresă a mai mult de zece persoane dacă între acestea nu există legături de rudenie, relatează Ziare.com.

Cei mai afectaţi de ideile MAI ar putea fi românii care locuiesc cu chirie sau în gazdă.

MAI îşi justifică propunerea de act normativ susţinând că aceasta urmăreşte reglementarea unor norme ce vizează acurateţea datelor din Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor (RNEP) prin asocierea menţiunii „încetat valabilitate domiciliu” persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile stabilite de Codul Civil cu privire la realitatea aspectelor declarate privind domiciliul.

Totodată, scopul actului normativ este de a elimina situaţiile în care un număr mare de persoane îşi stabilesc, în mod fictiv, domiciliul la o adresă, prin limitarea stabilirii domiciliului în situaţia în care în RNEP sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa declarată, cifra stabilită corespunzând unei realităţi sociale.

Mai mult, dovada adresei de domiciliu prin simpla declaraţie a găzduitorului nu va mai fi posibilă. Noile norme prevăd ca din declaraţia scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de primire în spaţiu, trebuie să rezulte consimţământul acestuia, numărul de persoane care locuiesc efectiv la adresă, precum, şi faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată.

Declaraţia pe propria răspundere a solicitantului trebuie însoţită de nota de verificare a poliţistului de ordine publică, prin care se certifică existenţa unui imobil cu destinaţie de locuinţă şi faptul că solicitantul locuieşte efectiv la adresa declarată.

În situaţia în care menţiunea privind stabilirea domiciliului îşi încetează valabilitatea, lucrătorii serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor anulează actul de identitate.

Încetarea valabilităţii va fi decisă în urma verificării de către lucrătorul de poliţie prin care se constată faptul că persoana nu locuieşte la adresa la care este înregistrată cu domiciliul. În acest caz, persoanele vor fi obligate să se adreseze serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor, în vederea obţinerii unui nou act de identitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne