MAE organizează cea de-a V-a ediţie a Şcolii Române de Dezvoltare, la Predeal

Epoch Times România
10.07.2012

În perioada 11-13 iulie, Ministerul Afacerilor Externe organizează, în parteneriat cu Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România (FOND) şi PNUD România, cea de-a V-a ediţie a Şcolii Române de Dezvoltare, la Predeal.

Ediţia din acest an îşi propune definirea unei viziuni comune a actorilor implicaţi cu privire la paşii pe care România îi are de urmat în domeniul cooperării internaţionale pentru dezvoltare. Obiectivele Şcolii Române de Dezvoltare se vor axa pe evidenţierea şi dezbaterea rezultatelor obţinute de România în domeniul asistenţei pentru dezvoltare până în prezent, precum şi pe adaptarea Strategiei Naţionale privind Politica de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare la noile realităţi. În acest context, participanţii la cea de-a V-a ediţie a Şcolii Române de Dezvoltare îşi propun să creeze un cadru de dezbatere având ca scop găsirea modalităţilor celor mai eficiente de creştere a transparenţei implementării proiectelor şi programelor ODA derulate de România.

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România a devenit stat donator de asistenţă pentru dezvoltare, cooperarea pentru dezvoltare fiind complementară acţiunii externe şi relaţiilor comerciale ale României.

Conform Strategiei naţionale, politica naţională de cooperare pentru dezvoltare constă în suportul acordat ţărilor în curs de dezvoltare, incluzând ţările cu venit mic şi mediu. Sărăcia nu este echivalentă doar cu lipsa resurselor financiare, ci şi cu lipsa accesului cetăţenilor la hrană, educaţie, servicii de sănătate, locuri de muncă, decizie politică, infrastructură.

În calitate de stat membru al UE, România poate acorda asistenţă pentru dezvoltare statelor aflate pe lista Comitetului Asistenţă pentru Dezvoltare al OCDE, atât printr-o politică proprie, cât şi prin asocierea la politica comunitară şi la eforturile financiare ale UE în materie.

Şcoala Română pentru Dezvoltare este un eveniment anual finanţat din bugetul de asistenţă pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe, care reuneşte actorii relevanţi în domeniul cooperării pentru dezvoltare, cât şi din statele prioritare. Evenimentul se înscrie, în acest context, între eforturile României de a deveni un donator internaţional relevant şi vizibil, care să contribuie la dezvoltarea statelor partenere şi eficientizarea asistenţei pentru dezvoltare acordată la nivel internaţional. Şcoala Română de Dezvoltare a reunit de la prima ediţie peste 400 de participanţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor