MAE, dezamăgit că autorităţile algeriene nu au informat la timp despre starea românului decedat

Epoch Times România
20.01.2013

Secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, a reproşat duminică autorităţilor algeriene faptul că nu au oferit informaţii corecte şi la timp despre românul care a decedat la spital.

Cazanciuc a precizat, într-o scurtă declaraţie de presă, că autorităţile algeriene au informat oficial Ambasada României din Alger că „unul dintre cetăţenii români care se aflase în complexul In Amenas a decedat”. Secretarul general al MAE a subliniat că este vorba despre al cincilea cetăţean român aflat în zona de confruntare şi a spus că „din informaţiile obţinute de autorităţile române, rezultă că decesul a intervenit în spital, urmare a rănilor grave suferite anterior”.

„MAE îşi exprimă profunda dezamăgire pentru faptul că autorităţile algeriene nu ne-au informat corect, complet şi la timp în legătură cu situaţia reală de sănătate a cetăţeanului român. Partenerii occidentali ne-au confirmat în cursul zilei de ieri şi în această dimineaţă că ultimul dintre cetăţenii români era eliberat şi spitalizat, în condiţiile în care nu a fost permis accesul la faţa locului”, a declarat Robert Cazanciuc, adăugând că „încheierea operaţiunii militare de la In Amenas a dezvăluit adevărata dimensiune a atacului terorist, numărul mare de victime şi violenţa morţii multor cetăţeni”.

MAE va asigura repatrierea corpurilor neînsufleţite ale celor 2 cetăţeni români.

Sâmbătă, premierul Victor Ponta şi ministrul de externe, Titus Corlăţean, au susţinut o conferinţă de presă în care au anunţat moartea unui român şi salvarea altor patru care au fost ostatici pe platforma petrolieră a BP.

Cei doi oficiali au precizat că cei trei români, eliberaţi într-o fază incipientă, se află la Ambasadă, iar cel de-al patrulea a a fost eliberat în cadrul unei operaţiuni mai ample lansate sâmbătă de forţele algeriene. „Acesta a fost eliberat de către armata algeriană, se află în acest moment în îngrijirea şi custodia armatei algeriene şi autorităţile române fac toate eforturile şi toate demersurile necesare pentru a afla starea sa exactă şi, evident, de a ajunge la Ambasadă, după care, alături de ceilalţi trei cetăţeni care au fost salvaţi într-o fază mai rapidă, să fie repatriaţi în condiţii cât mai bune, în cel mai scurt timp”, a spus Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor