"Măcel" la STB după scandalul cu troleibuzul ars - Un avertizor de integritate şi doi anchetatori, "executaţi"

Troleibuz in flacari
Troleibuz in flacari (Captura video)

Avertizorul de integritate Valer Ciobănescu, lider al Sindicatului Transpublic din STB (companie aflată în subordinea Primăriei Capitalei care se ocupă de transportul public din Bucureşti), a fost concediat după ce a acuzat nereguli în modul în care este gestionat parcul auto.

Motivul invocat de conducerea STB este faptul că acesta a publicat pe contul său de Facebook Actul Adiţional numărul 3 la contractul colectiv de muncă încheiat la nivel de companie şi ar fi adăugat "fictiv" la acesta funcţii precum "sobor de preoţi", "gropari ai STB" etc. Deci, practic, pentru un pamflet. Şi, cum Regulamentul STB - regulament care, potrivit informaţiilor noastre, ar fi fost modificat special pentru Ciobănescu - interzice denigrarea conducerii şi angajaţilor precum şi "colportarea sau difuzarea în public pe canalele mass-media sau reţele sociale a oricăror informaţii legate de activitatea STB S.A", sindicalistul s-a trezit dat afară, fiind acuzat că a avut intenţia de a denigra şi că a dat dovadă că nu susţine interesele societăţii şi aduce atingere imaginii acesteia.

Aceasta este a doua oară când avertizorul de integritate este concediat după dezvăluiri privind nereguli în activitate. După prima concediere, Ciobănescu a acţionat în instanţă şi a câştigat, iar acum liderul sindical spune că va face la fel - se va adresa instanţei. Totodată, Ciobănescu anunţă că l-a informat inclusiv pe premierul Orban despre cele întâmplate.

Mai exact, liderul sindical susţine că postarea cu adiţionalul de pe Facebook a fost doar un pretext, motivul real al concedierii sale fiind faptul că a vorbit despre problemele din STB, probleme care îi afectează nu doar pe angajaţi, ci şi pe şoferi. Astfel, de-a lungul anilor avertizorul de integritate a vorbit despre lipsa pieselor de schimb, lipsa alocării de fonduri pentru repararea şi modernizarea infrastructurii, achiziţii dubioase. Ciobănescu a ieşit public şi după ce la începutul lunii un troleibuz a luat foc şi a criticat-o pe Firea, numirile politice pe care le face. De altfel, unul dintre colegii lui de sindicat susţine că lui Ciobănescu de la asta i se şi trage concedierea.

Revenind la declaraţiile avertizorului de integritate, acesta declară că desfacerea contracului său de muncă este nu doar abuzivă, ci şi ilegală. Potrivit lui Ciobănescu, concedierea sa vine la finele unei pseudo-cercetări disciplinare care nu întrunea condiţiile de legalitate. Mai merită menţionat faptul că presa nu a avut voie să participe la aşa-zisa cercetare disciplinară, deşi Valer Ciobănescu este avertizor de integritate. Noi, cei de la Epoch Times, am fost practic daţi afară din holul STB atunci când am cerut să luăm parte la cercetare.

Mai mult, avertizorul susţine că a fost dat afară din motive sindicale, lucru interzis de legea 62. Deci, cei din comitetul de conducere nu au voie să îi concedieze, susţine sindicalistul.

Ciobănescu mai avertizează că nu e vizat doar el, ci toţi cei care încearcă să dezvăluie neregulile din STB. Astfel, doi dintre membrii comisiei care investigau povestea troleibuzului ars la începutul lunii iunie în Bucureşti au fost destituiţi şi mutaţi pe alte posturi, pentru a nu avea acces la informaţii.

"Ca să înţelegeţi de fapt adevărul adevărat, vor să ne vadă distruşi pe noi ăştia care mai spunem ceva", a declarat Ciobănescu pentru Epoch Times.

"În graba de a ascunde adevărul despre situaţia reală şi cauzele incendiului troleibuzului de la STBSA, în servilismul şi frica de adevăr care-i caracterizează, conducătorii STB comit încălcării grave ale legii pentru a escamota adevărul şi a nu răspunde legal. În disperarea lor de a nu răspunde penal, conducerea STB încalcă legea comiţând încălcării grave ale legii, în speranţa că adevăraţii vinovaţi ai incendiului înregistrat la începutul lunii în Bucureşti la un troleibuz STB nu vor mai fi aflaţi. În speranţa că până la finalizarea anchetei desfăşurate vor putea induce în eroare opinia publică, Primarul general şi Directorii STB, în cârdăşie cu sindicatul STB, schimbă ilegal toţi responsabilii şi specialiştii implicaţi în cercetarea cauzelor şi prevenirea pe viitor a acestor incidente, sperând ca astfel să-şi şteargă urma!", susţine sindicalistul.

Ciobănescu a mai explicat că un alt troleibuz a mai luat foc acum un an, însă atunci povestea nu a fost atât de vizibilă căci şoferul a reuşit să stingă la timp focul care cuprindea plafonul. Sindicalistul susţine că are dovezi, dar că în STB nu se doreşte să se afle adevărul.

Plafon de troleibuz care a luat foc
Plafon de troleibuz care a luat foc (Valer Ciobanescu)

Declaraţiile lui Ciobănescu au fost confirmate, sub protecţia anonimatului, de încă un angajat STB.

"Ei au descoperit nişte chestii Şi-au făcut serios treaba, să vadă de ce a luat foc. Că n-ar fi primul. Au cerut nişte documente, nu le-au primit dar a doua zi au fost destituiţi şi din comisie şi din funcţii. Unul era doctor inginer care răspundea de managementul calităţii; a fost unde se fac modificările, a văzut un troleibuz original şi unul modificat, a întrebat ce firmă, a cerut contracte, mai multe lucruri şi a doua zi a fost băgat să verifice nişte spălători de vehicule, iar altul a fost mutat nu ştiu pe unde", ni s-a explicat.

Foto
Foto (Epoch Times)

(Epoch Times)

(Epoch Times)

(Epoch Times)

(Epoch Times)

(Epoch Times)

(Epoch Times)

Redacţia noastră a contactat STB pentru o poziţie dar nu a primit niciun răspuns până la ora publicării acestei ştiri.

Va urma

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne