Lukaşenko face baie de mulţime la centrul de migranţi de la graniţa cu Polonia

Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko.
Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko. (Captură Foto)

Dictatorul bielorus Aleksander Lukaşenko a vizitat, vineri, un centru pentru migranţi lângă frontiera poloneză.

Într-o înregistrare video publicată de agenţia de ştiri bielorusă Belta, Lukaşenko este înconjurat de gărzi de corp, de jurnalişti şi de migranţi.

„Înţelegeţi că nu putem începe un război pentru a deschide un culoar spre Germania”, a declarat Lukaşenko în timpul vizitei, potrivit Belta. Numeroşi migranţi, care vin din Orientul Mijlociu, doresc să pătrundă ilegal în Polonia pentru a ajunge în Germania

„Pentru cei care vor să meargă acasă, vă vom ajuta. Dar nu vă vom obliga. Este dreptul vostru”, a insistat dictatorul bielorus potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

Regimul de la Minsk susţine că sute de persoane au fost mutate într-un centru construit special pentru migranţi, pentru a reduce tensiunile internaţionale generate de valurile migratoare şi din grijă faţă de sănătatea sinistraţilor, care sunt, de multe ori, acompaniaţi de copii.

Mai multe sute de azilanţi au fost repatriaţi în ultimele zile din Bielorusia, în special către Irak, ţara de origine.

Regimul lui Lukaşenko este acuzat de Occident că a atras mai multe mii de migranţi din Orientul Mijlociu în ţara sa, pentru a-i conduce la graniţa estică a UE, ca răzbunare pentru sancţiunile occidentale aplicate după alegerile fraudate din 2020.

În ultimele săptămâni, Polonia s-a confruntat cu un important aflux de persoane, acuzând Minsk-ul de generarea conştientă a unei crize. Potrivit mass-media poloneze, cel puţin 11 migranţi au murit în zona de frontieră din vară şi până acum.

Aleksandr Lukaşenko a recunoscut recent, într-un interviu pentru BBC, că „este posibil” ca forţele bieloruse să-i fi ajutat pe migranţi să treacă graniţa spre Polonia, însă a negat că aceştia au fost invitaţi cu scopul explicit de a declanşa o criză la graniţa UE.

Lukaşenko a cerut Uniunii Europene, joi, să finanţeze zborurile de repatriere ale celor aproape 2.000 de migranţi ilegali, blocaţi la graniţa dintre Bielorusia şi Polonia. Dictatorul bielorus a susţinut că UE a alocat „milioane” de euro pentru asistenţă umanitară de urgenţă destinată migranţilor aflaţi în Bielorusia, dar „niciun ban nu a ajuns aici”.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a sugerat că UE ar trebui să finanţeze asistenţa acordată de Bielorusia migranţilor, după modelul pe care îl practică în Turcia, care beneficiază de susţinere din partea blocului european pentru a reţine refugiaţii sirieni pe teritoriul turc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe