Lovitura lui Toader. DNA explică efectele ordonanţei pe legile Justiţiei

DNA ar putea rămâne, practic, cu aproape 60% din forţa de muncă efectivă în cazul aplicării noilor condiţii de vechime din ordonanţa meşteşugită de Tudorel Toader. Aplicarea retroactivă a acestor condiţii este însă neconstituţională, susţine conducerea DNA.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Mihut Savu / Epoch Times)

Tudorel Toader a modificat, în OUG-ul pe legile Justiţiei, condiţiile de vechime pentru procurorii DNA şi DIICOT de o manieră care, scrie presa, ar putea afecta grav cele două parchete şi eventual chiar pune DNA pe butuci. În aceste condiţii, DNA vine cu o serie de precizări.

Astfel, conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţine, într-un punct de vedere formulat către G4Media.ro, că aplicarea retroactivă a noilor condiţii de vechime prevăzute de OUG adoptată luni de Guvern intră în conflict cu prevederile constituţionale şi că, dacă acest lucru s-ar întâmpla, DNA ar pierde 34 de procurori.

În documentul semnat de procurorul-şef, Anca Jurma, se arată că, dacă se va exclude din vechimea procurorilor şi perioada în care aceştia au fost auditori de justiţie în cadrul INM, atunci DNA va pierde alţi 23 de procurori, susţine sursa citată.

Concret, după publicarea OUG în Monitorul Oficial, DNA va pierde 57 din 150 de procurori, adică aproape 40% din totalul lor. Surse din cadrul direcţiei au declarat pentru G4Media.ro că impactul asupra activităţii instituţiei este, de fapt, mult mai mare, având în vedere că procurorii vizaţi de OUG sunt cei tineri, operativi – ceea ce înseamnă că vor pleca 57 dintre cei 100 de procurori care lucrează efectiv dosare, adică DNA va pierde aproape 60% din forţa de muncă efectivă doar în cazul aplicării noilor condiţii de vechime.

Guvernul a mărit de la 8 la 10 ani condiţia de vechime pentru ca un procuror să poată activa în DNA. Tot prin OUG s-a prevăzut la art VII că procurorii pot rămâne în DNA numai dacă îndeplinesc noile condiţii prevăzute în legea de organizare judiciară.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne