Lovitură de teatru în Republica Moldova: A picat Guvernul Maia Sandu! Reacţia dură a lui Iohannis

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat, marţi, că eforturile Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) de a înlătura Guvernul condus de Maia Sandu sunt îndreptate împotriva intereselor pe termen mediu şi lung ale acestei ţări şi ale cetăţenilor săi, în special în condiţiile în care demersul are loc într-un moment esenţial pentru reforma Justiţiei.

"În cele cinci luni de la preluarea mandatului, Guvernul condus de Maia Sandu a făcut progrese importante în implementarea reformelor necesare apropierii de Uniunea Europeană, în scopul promovării valorilor democraţiei şi statului de drept, în lupta împotriva corupţiei şi asigurarea independenţei justiţiei, precum şi în domeniul economic şi social, reforme menite să asigure creşterea nivelului de prosperitate şi securitate al cetăţenilor Republicii Moldova. Totodată, Guvernul Maia Sandu a reuşit să restabilească încrederea partenerilor de dezvoltare, mai ales a Uniunii Europene, premisă esenţială pentru reluarea sprijinului politic şi financiar internaţional pentru Republica Moldova", a precizat şeful statului.

De asemenea, preşedintele Iohannis a subliniat faptul că România a exprimat ferm sprijinul pentru eforturile Guvernului de la Chişinău, în condiţiile angajamentului clar şi hotărât al coaliţiei guvernamentale pentru parcursul european şi pentru avansarea Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Liderul de la Cotroceni a mai arătat că, în perioada premergătoare moţiunii de cenzură, Bucureştiul a lansat pe diverse canale un apel ferm la adresa forţelor politice de la Chişinău ca acestea să fie responsabile şi să depună eforturi pentru a depăşi impasul politic din Republica Moldova.

În plus, a adăugat Iohannis, ţara noastră a încurajat Chişinăul să identifice o soluţie "care să asigure stabilitatea, să continue reforma Justiţiei şi să permită Guvernului să menţină parcursul european".

Nu în ultimul rând, preşedintele Iohannis a transmis că, în contextul actual, sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetăţenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice şi va fi strict condiţionat de continuarea reformelor esenţiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova şi avansarea parcursului său european.