Lituanienii se pregătesc. Forţa de reacţie rapidă, în stare de alertă, după discursul lui Putin

Soldaţi lituanieni împreună cu soldaţi din 11 state NATO participă la un exerciţiu militar în apropiere de Pabrade, Lituania, 2 decembrie 2016.
Soldaţi lituanieni împreună cu soldaţi din 11 state NATO participă la un exerciţiu militar în apropiere de Pabrade, Lituania, 2 decembrie 2016. (Captură Foto)

Ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anusauskas, a transmis că ţara sa îşi va pune forţa de reacţie rapidă în stare de alertă maximă după ce Vladimir Putin a ieşit la rampă pentru a anunţa mobilizare parţială în Rusia.

"Întrucât mobilizarea militară a Rusiei va avea loc, de asemenea, în apropierea graniţelor noastre (regiunea Kaliningrad), Forţa de reacţie rapidă a Lituaniei este în stare de alertă maximă pentru a preveni orice provocare din partea Rusiei", a scris, pe Twitter, Anusauskas.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, miercuri, în primul său discurs televizat de la lansarea invaziei în Ucraina, că a semnat un decret de mobilizare parţială începând de astăzi, susţinând că vrea să apere teritoriile ruseşti şi că Occidentul urmăreşte să "distrugă" Rusia.

Liderul de la Kremlin a declarat că scopul său este de a "elibera" regiunea Donbas din estul Ucrainei şi că majoritatea oamenilor din regiune nu doresc să se întoarcă la ceea ce el a numit "jugul" Ucrainei.

De asemenea, în discursul său, preşedintele rus a abordat subiectul folosirii armelor nucleare, transmiţând că Rusia va folosi toate mijloacele de care dispune dacă integritatea îi va fi ameninţată.