Litoralul românesc, redeschis pentru basarabeni (revista presei)

Programul 'Litoralul pentru toţi' a fost reluat pentru basarabeni, anunţă Adevărul, menţionând că acest lucru a fost posibil datorită colaborării dintre Asociaţiile Naţionale a Agenţiilor de Turism din România şi Republica Moldova.

'Nu mai trebuie să dai un pumn de bani ca să mergi în vacanţă' în România, scrie ziarul, făcând referire la preţurile mici pentru turiştii care vor dori să meargă la mare până pe 17 iunie.

Editorialistul Petru Bogatu scrie în Jurnal de Chişinău despre controversele iscate în presa românească în urma declaraţiilor noului ministru de externe, Andrei Marga, referitoare la preşedintele Vladimir Putin, pe care l-a calificat drept un om foarte competent. Bogatu consideră însă că, indiferent de relaţiile pe care le are şeful diplomaţiei române cu persoane influente de la Moscova, acesta 'nu va vinde Basarabia'. 'Orice s-ar spune, filozoful de marcă, politicianul experimentat şi creştinul practicant, Andrei Marga, este un bun român care, în opinia mea, nu are cum să vândă Basarabia ruşilor', se menţionează în articol.

Istoricul Gheorghe Cojocaru, director al Institutului de Istorie, Stat şi Drept al Academiei de Ştiinţe a Moldovei vorbeşte în Timpul despre 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus. 'La depărtare de 200 de ani, este de datoria istoricilor, dar şi a ziariştilor să reproducem imaginea adevărată a acelui eveniment dificil din istoria noastră. Subiectul va fi dezbătut într-o conferinţă internaţională, care se va desfăşura la Chişinău şi la Iaşi săptămâna viitoare', menţionează acesta.

Moldavsckie vedomosti atenţionează asupra unei posibile greve a transportatorilor de pasageri. Operatorii de rute interurbane au cerut o majorare a tarifului de 2,5 ori, de asemenea administratorii rutelor de microbuz din Chişinău, care reprezintă principalul mijloc de transport public au solicitat majorarea preţului la călătorie şi au ameninţat cu greve. Preţul la călătoriile interurbane nu s-a majorat din anul 2009, timp în care costul carburanţilor a crescut cu mai bine de 50%, menţionează ziarul.