Liderul UKIP, Nigel Farage, câştigă o dezbatere cu liberal-democratul Nick Clegg pe tema apartenenţei Marii Britanii la UE

Liderul UKIP, Nigel Farage.
Liderul UKIP, Nigel Farage. (Oli Scarff / Getty Images)

Liderul Partidului Independenţei Regatului Unit (UKIP, eurosceptic), Nigel Farage, a ieşit învingător, miercuri noapte, în prima din două dezbateri televizate cu vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg pe tema apartenenţei Marii Britanii la UE, susţine Financial Times, citând rezultatele unui sondaj realizat în rândul telespectatorilor.

Potrivit sondajului, 57% dintre telespectatori au fost de părere că Farage a câştigat dezbaterea, prin comparaţie cu cei 36% care l-au indicat drept câştigător pe Nick Clegg, chiar dacă majoritatea a susţinut că Marea Britanie trebuie să rămână în Uniunea Europeană.

Cei doi lideri au discutat pe o serie de subiecte, care au inclus imigraţia, infracţionalitatea şi ocuparea forţei de muncă.

Liderul liberal-democrat a explicat că trei milioane de locuri de muncă sunt legate de apartenenţa Marii Britanii la UE şi că nu vrea să supună riscului aceste locuri de muncă prin sprijinirea ideii că Marea Britanie ar trebui să părăsească UE. A susţine o astfel de idee ar fi lipsit de patriotism, a adăugat Nick Clegg.

Concentrându-se în primul rând pe impactul pe care l-a avut asupra imigraţiei aderarea unor state la UE, liderul UKIP a susţinut că 'deschiderea frontierelor pentru 485 de milioane de persoane din întreaga Europă' îi confruntă pe lucrătorii britanici cu perspectiva pierderii locurilor de muncă şi cu o scădere a salariilor. 'Supraoferta' de forţă de muncă ieftină va determina 'o scădere a salariilor şi o creştere a costurilor de trai', a explicat el publicului de la Londra.

Pe de altă parte, notează Financial Times, Farage nu a reuşit să explice părţi cheie ale argumentaţiei sale, cum ar fi afirmaţia că 75% din legile britanice sunt făcute la Bruxelles. 'Acesta este calculul nostru', s-a mulţumit să precizeze liderul UKIP.

Ambele părţi au încercat să revendice victoria imediat după dezbatere, iar consilierii liberal-democraţi au insistat că scorul obţinut de Clegg a reprezentat un succes. 'Ultimele sondaje ne-au situat la 10%, însă în această seară cele 36 de procente ne indică faptul că Nick a câştigat dezbaterea. Nu este un început rău pentru noi', a explicat liberal-democratul Danny Alexander.

Pe de altă parte, membrii UKIP au fost, de asemenea, încântaţi de performanţa liderului lor. 'Ceea ce am realizat a fost că UKIP a preluat conducerea marii majorităţi eurosceptice', a precizat un consilier al lui Farage.

Potrivit Financial Times, ambele părţi au avut motive să pretindă succesul: dezbaterea a fost concepută atât ca modalitate de a spori entuziasmul în rândul electoratului de bază al celor două partide, cât şi ca publicitate valoroasă în perioada premergătoare alegerilor europene din luna mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe