Liderul transnistrean consideră că conflictul transnistrean trebuie de soluţionat printr-un "divorţ civilizat"

Liderul regiunii transnistrene Evghenii Şevciuk.
Liderul regiunii transnistrene Evghenii Şevciuk. (VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.11.2013

Preşedintele autoproclamatei RMN, Evgheni Şevciuk, consideră că "în situaţia creată, cea mai corectă metodă de soluţionare a conflictului transnistrean este cea a "divorţului civilizat".

Şevciuk a declarat luni seara, în cadrul unei transmisiuni directe la postul de televiziune "Radio - 1", comentând rezultatele Conferinţei internaţionale cu privire la reglementarea conflictului transnistrean, care a avut loc în Germania. Şevciuk a amintit că "23 de ani ţările - garante, reprezentanţii comunităţilor internaţionale caută formula soluţionării divergenţelor între Tiraspol şi Chişinău, însă nu au obţinut rezultate". "Acum când s-au început procesele externe cu privire la Zona de Liber Schimb cu UE, negocierile în Ucraina şi Moldova, au fost aleşi vectorii de dezvoltare economică, ceea ce reprezintă un element de bază pentru politică, trebuie să conştientizăm că pe teritoriul nostru există conflicte nesoluţionate. Trebuie să găsim formula soluţionării efective şi corecte. Eu cu sinceritate cred că în situaţia creată cea mai corectă soluţie a acestui conflict este "divorţul civilizat", a menţionat liderul de la Tiraspol.

Potrivit lui, "schimbarea regulilor activităţii externe a economiei v-a deveni instrumentul de presiune asupra Transnistriei", de aceea "trebuie de fixat starea actuală a situaţiei şi de căutat o soluţie civilizată".

Acesta consideră că conflictul transnistrean poate fi soluţionat potrivit exemplului altor ţări, care anterior erau un tot întreg. "De exemplu, Cehia şi Slovacia, Gibraltar şi Sudanul de Sud", a spus Şevciuk, menţionând că propunerea "unui divorţ civilizat" a fost făcută premierului moldovean de două ori (anterior, în cadrul primei întruniri a liderilor RMN şi RM de la Tiraspol), însă, "în ambele cazuri, nu am primit nici un răspuns".

Potrivit lui, timp de doi ani de negocieri între părţi, la nivele diferite, Transnistria a înaintat 36 de propuneri, iar Moldova doar 11". "La momentul actual, acesta este rezultatul real al problemelor acumulate", a conchis Şevciuk.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor