Liderul libian se opune ideii unui est semi-autonom

Prim-ministrul libian Mustapha Abdul Jalil a declarat miercuri că guvernul său va face aproape orice pentru a opri liderii tribali din partea de est a ţării să creeze o regiune semi-autonomă.
Premierul libian, Mustafa Abdel Jalil, la o ceremonie în Tunis, 14 ianuarie 2012 (Fethi Belaid / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
09.03.2012

Prim-ministrul libian Mustapha Abdul Jalil a declarat miercuri că guvernul său va face aproape orice pentru a opri liderii tribali din partea de est a ţării să creeze o regiune semi-autonomă.

Jalil a spus că Libia va acţiona "cu forţa" pentru a preveni divizarea Libiei, a raportat televiziunea Al-Jazeera. "Noi nu sunt pregătiţi să divizăm Libia", a afirmat el după ce liderii din est şi-au declarat semi-autonomia la o întâlnire din Benghazi, marţi.

"Ei trebuie să ştie că există persoane infiltrate şi loiale regimului lui [Moammar] Gaddafi, care încearcă să îi exploateze, şi suntem gata să îi descurajăm, chiar şi cu forţa", a adăugat Jalil.

Liderii tribali şi politici doresc să creeze o regiune semi-autonomă din Cirenaica, cu propriul guvern, parlament, poliţie şi sistem judiciar, în timp ce ar lăsa Consiliului Naţional de Tranziţie (NTC) să se ocupe doar de afacerile internaţionale.

"Din păcate, unele ţări arabe au sprijinit şi au încurajat acest lucru", a declarat Jalil, fără a indica ce naţiuni sunt implicate, potrivit radiodifuzorului. "Aceste naţiuni finanţează acest tip de conflict inacceptabil... Ce s-a întâmplat astăzi este începutul unei conspiraţii împotriva Libiei şi libienilor."

Cu toate acestea, liderii din Cirenaica au susţinut că regiunea bogată în petrol a fost marginalizată şi neglijată timp de decenii sub Gaddafi, al cărui regim a fost răsturnat în octombrie anul trecut. Înainte de asta, monarhul Idris Senussi a împărţit Libia în trei state separate, semi-autonome.

Conferinţa de marţi din Benghazi l-a numit pe Ahmed Al-Senussi, o rudă a fostului monarh şi fost prizonier politic sub conducerea lui Gaddafi, ca lider al Consiliului de tranziţie din Cirenaica, a raportat televiziunea Al-Arabiya.

În declaraţia sa, Consiliul provincial din Cirenaica "va administra afacerile provinciei şi va proteja drepturile poporului său," a raportat postul. NTC va servi drept "simbol al unităţii [Libiei] şi va fi reprezentantul său legitim în arenele internaţionale," a adăugat declaraţia.

Cirenaica s-ar întinde de la oraşul Sirte, situat la aproximativ o treime din drumul prin Libia, până la frontiera egipteană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor