Libertatea: O arie protejată Natura 2000 de la marginea Mangaliei a devenit depozit de deşeuri

Gunoaie la Sintesti
Gunoaie la Sintesti (Facebook)

Lângă Mangalia, pe câmpurile care mărginesc cartierul numit Colonişti, se găseşte rezervaţia naturală Mlaştina Hergheliei - Obanu Mare şi Peştera Movilei. A fost declarată arie protejată, componentă a reţelei ecologice europene Natura 2000, prin Ordinul nr. 1964 din 2007, semnat de ministrul Mediului Attila Korodi, scrie Libertatea.

În jurul intrării în peşteră sunt formaţiuni geomorfologice numite obane – şesuri joase, cu mlaştini şi lacuri din zona Mării Negre. Dintre vertebrate, aici se întâlneşte, susţine documentul de la minister, popândăul european. „Nu sunt informaţii cu privire la mărimea populaţională a popândăului european în sit, aceasta va fi definită într-o perioadă de 3 ani”.

N-am întâlnit nici un popândău când am trecut prin rezervaţie, scriu autorii reportajului publicat de Libertatea. Sau, dacă am întâlnit, nu l-am recunoscut. O vieţuitoare trebuie să treacă prin mutaţii considerabile ca să reziste în depozitul uriaş de gunoaie care se întinde pe aria protejată. Popândăii probabil n-au mai avut răbdare, ca urşii, să fie număraţi de Ministerul Mediului şi s-au transformat în câini maidanezi, care adulmecă fără convingere ce mai apare nou prin mormanele multicolore care încep de unde se termină casele.

Despre gunoaiele din aria protejată se ştie la Ministerul Mediului de aproape patru ani. Nota citată datează din august 2020 şi consemnează următoarele: „Vulnerabilitatea sitului Obanu Mare şi Peştera La Movile rezultă din faptul că, în imediata sa vecinătate, localnicii oraşului Mangalia depozitează cantităţi importante de gunoi menajer şi de construcţie. În vecinătate se desfăşoară activităţi agricole şi de păşunat”.

Articolul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne