Liberalii îşi aleg noul şef. Congres tensionat la Romexpo. Liderii PNL întâmpinaţi cu un ciolan uriaş

Klaus Iohannis şi Florin Cîţu
Klaus Iohannis şi Florin Cîţu (Facebook / florinVcitu)

UPDATE. Numărarea voturilor de la Congres: Din informaţiile Epoch Times reiese că Florin Cîţu îi ia faţa lui Ludovic Orban.

Urna 1 - 60%

Urna 2 - 64%

Urna 3 - 64%

Urna 4 - 67%

Urna 5 - 72 %

* * *

UPDATE. Reprezentanţi ai societăţii civile cunoscuţi pentru protestele lor anti-PSD, printre care cei de la Corupţia Ucide, Rezistenţa şi Declic, au venit să protesteze acum şi la Congresul PNL.

Au afişat un ciolan pe care au scris "După ce vă împărţiţi ciolanul, desfiinţaţi Secţia Specială".

"Am văzut că în ultimele luni preocuparea PNL nu a fost să guverneze, ci să-şi împartă ciolanul. Au băgat ţara în criză. E timpul să termine cu împărţirea ciolanului.", a declarat reprezentanta Declic pentru Epoch Times.

Există şi alt grup de protestatari, despre care se crede că sunt trimişi de PSD. Este un protest cu manele şi crose de golf, ironii la adresa preşedintelui Klaus Iohannis.

"Cîţu penal, jaf naţional", scria pe un banner uriaş.

Protest la Congresul PNL
Protest la Congresul PNL

Protest la Congresul PNL
Protest la Congresul PNL

Protest la Congresul PNL
Protest la Congresul PNL

Vă invităm să urmăriţi materialul video de la protest.

* * *

În jur de 5.000 de delegaţi PNL din toată ţara sunt aşteptaţi, astăzi, la pavilionul central al Romexpo, la congresul unde Florin Cîţu se pregăteşte să îl detroneze de la şefia partidului pe Ludovic Orban.

După o campanie internă extrem de dură, cu atacuri reciproce în presă, cu acuzaţii dure, campanie care s-a suprapus peste ruperea coaliţiei aflate la guvernare, peste o moţiune de cenzură pe care Cîţu a amânat-o cu sprijinul PSD şi UDMR, în PNL se joacă astăzi runda finală în bătălia pentru conducere.

Pronosticurile sunt clar în favoarea premierului Cîţu. Sprijinit puternic de Iohannis şi având în mână pâinea şi cuţitul, cu alte cuvinte banii din buget, Cîţu şi-a asigurat susţinerea a circa 30 de filiale de la care se aşteaptă să îi aducă circa 3.000 de voturi. Voturile au fost securizate nu doar prin promisiuni de bani de la buget ci şi prin selectarea atentă a delegaţilor. Şefii de filiale care i-au promis sprijin lui Cîţu au avut grijă să taie de pe listele de delegaţi pe cei care ar fi putut să voteze cu Orban.

Orban, care speră la un număr de 2.700 de voturi, pare să spere în zadar, pentru că, în plus faţă de aranjarea listelor de delegaţi, cei din aripa Cîţu vor încerca, potrivit surselor din partid, să controleze votul delegaţilor. Aceştia vor intra pe judeţe la cabinele de vot iar la fiecare cabină ar urma să fie supraveghetori din alte două judeţe. Mai mult, în spaţiul public a ieşit informaţia că delegaţilor li se va cere să îşi fotografieze votul, alături de buletin, pentru a demonstra că au votat cu Cîţu.

La rândul lor, susţinătorii lui Orban afirmă că vor lupta, metaforic vorbind, corp la corp pentru fiecare vot, cu alte cuvinte că nu se vor lăsa furaţi. Nu este exclus ca, pe fundalul acestor tensiuni, metafora să se transforme în realitate. Atât în tabără Cîţu cât şi în tăbăra Orban există temeri că s-ar putea ajunge la invective şi chiar îmbrânceli....

Mai mult, pe surse a ieşit informaţia că la congres vor fi aduşi şi liberali care să îi huiduie pe Cîţu şi pe preşedintele Iohannis, care va participa şi el la congres, cu toate că, atât voci din PNL, cât şi din societate civilă consideră participarea preşedintelui la congresul unui partid drept o încercare de presiune în favoarea lui Cîţu şi un demers imoral şi la limita încălcării Constituţiei. Pe scurt, statul n-ar trebui să se implice în competiţia internă dintr-un partid, ori Klaus Iohannis, cel mai înalt reprezentant al statului român, o face.

Până să se huiduie între ei, liberalii vor fi apostrofaţi de cetăţeni. Activiştii de la Declic anunţă un protest sâmbătă dimineaţă, la Romexpo, unde va avea loc Congresul PNL şi unde vor duce un ciolan înalt de peste 2 metri, inscripţionat cu mesajul "După ce vă împărţiţi ciolanul, desfiinţaţi Secţia Specială!".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne