Letonia declară Rusia drept "stat terorist" şi cere UE să nu mai elibereze vize pentru ruşi, nici măcar pentru turism

Rihards Kols, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul leton
Rihards Kols, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul leton (Flickr)

Membrii Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului leton au declarat Rusia drept "stat terorist", a afirmat Rihards Kols, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe, pentru RFI.

"Atacurile militare ţintite ale Rusiei asupra civililor şi a spaţiului public din Ucraina reprezintă terorism, iar Rusia este un stat sponsor al terorismului", au declarat membrii Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului leton.

De la începutul agresiunii ruseşti în Ucraina, Letonia a sprijinit Kievul prin furnizarea de echipament militar, dar şi prin luarea de poziţie.

Contactat de RFI, Rihards Kols, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe, şi-a exprimat speranţa că parlamentul va aproba textul în unanimitate, "la fel ca toate deciziile luate de Letonia în sprijinul Ucrainei începând cu 24 februarie".

Ruşii sunt supuşi unor controale stricte la frontierele Letoniei. Serviciul de securitate de stat leton a anunţat, la începutul lunii iulie, că a refuzat intrarea în ţară, printre alţii, a 53 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse, deoarece aceştia au susţinut agresiunea militară rusă în Ucraina.

Dar Riga vrea să meargă mai departe. Ea cere Uniunii Europene să nu mai elibereze vize pentru ruşi, fie că este vorba de turism, muncă sau studii. Această măsură a fost deja adoptată de Estonia, care intenţionează să ridice problema la nivel european la sfârşitul lunii august.