Legislatorii din Hong Kong solicita o investigatie completa a arestarilor transfrontaliere

Dnul Liu Xiaobo, un critic literar renumit, dizident din Beijing si fost presedinte al Centrului Chinez Independent Pen. (The Epoch Times)
Lin Xiuyi
13.01.2010

Hong Kong — Grupul de securitate a Consiliului Legislativ din Hong Kong a tinut o reuniune speciala, pentru a discuta despre recentele arestari transfrontaliere ilegale ale cetatenilor Hong Kong-ului de catre politia continentala.

La reuniunea din 7 ianuarie, consilierii taberei pro-democratie au criticat guvernul de la Hong Kong pentru cedarea in fata Beijingului si pentru esecul in a proteja drepturile cetatenilor sai. Ei au spus ca politia din Hong Kong nu a reusit sa descrie in mod clar incidentul si au cerut autoritatilor sa desfasoare o investigatie aprofundata.

Contextul

Pe 27 decembrie, aproximativ 20 de protestatari din Hong Kong au marsaluit prin punctul de trecere Lo Wu, solicitand eliberarea remarcabilului disident chinez, Liu Xiaobo, un intelectual si activist pentru drepturile omului, care a primit recent o sentinta de 11 ani de inchisoare, in China.

Potrivit unui raport al Radio Free Asia, politia continentala chineza a trecut ilegal frontiera si a tras patru dintre activistii pentru drepturile omului de pe partea cu Hong Kong-ul pe partea continentala a frontierei.

Un jurnalist de la ziarul Ming Pao din Hong Kong a fost, de asemenea, tarat peste granita si a arestat in timpul conflictului. Un coleg care a mers dincolo de granita pentru a-i dovedi statutul de jurnalist a fost si el arestat.

Politia continentala a retinut un total de noua persoane, inclusiv trei cetateni din Hong Kong, care erau, pur si simplu, in trecere. Toate cele noua persoane au fost eliberate in aceeasi zi, dar permisele de intrare in China a celor doi jurnalisti au fost revocate — nici un motiv nu a fost oferit.

O problema grava

Consilierul legislativ Lee Cheuk-Yan al Federatiei Sindicatelor a spus ca un film de pe YouTube arata clar ca cetatenii din Hong Kong s-au indepartat de frontiera in timp ce politisti in haine civile au trecut peste granita pentru a face arestarile.

"Raportul initial al politiei a declarat ca politia continentala nu a trecut granita. Mai tarziu, au schimbat declaratia, sustinand ca politia din Hong Kong nu a vazut ceea ce s-a intamplat, iar in prezent afirma ceva diferit", a spus el.

Lee a continuat: "Sunt furios in legatura cu ce s-a intamplat. Se pare ca politia mai degraba pretinde ca este oarba, decat sa protejeze drepturile cetatenilor din Hong Kong".

Consilierul legislativ Ho Chun-yan a declarat: "Daca guvernul nostru si-a dat seama de problema si stia necesitatea unei anchete si a unei urmariri, dar a ales nu sa le efectueze — acest lucru este foarte grav".

Ho a propus continuarea reuniunii legislative pe 13 ianuarie, cu scopul realizarii unei dezbateri pe aceasta tema, dar propunerea a fost respinsa.

De cand Hong Kong-ul a fost inapoiat conducerii Chinei, in 1997, acesta are o autonomie pe baza principiului o tara doua sisteme. Hong Kong-ului ii sunt garantate sisteme independente economice, politice si judiciare, separate de China comunista.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor