Leancă: Moldova şi Rusia au convenit asupra unor consultări după parafarea Acordului de Asociere cu UE

Prim-ministrul Iurie Leancă.
Prim-ministrul Iurie Leancă. (PEKKA SAKKI / AFP / Getty Images)

Moldova şi Rusia au convenit asupra unor consultări după parafarea de la finele lunii noiembrie a Acordului de Asociere cu UE. Potrivit "Infotag", despre aceasta a anunţat premierul Iurie Leancă în interviul acordat agenţiei de presă din Rusia, "Ria-News".

"Consultările sunt necesare pentru a explica cât mai bine situaţia. Când am început discuţiile privind crearea zonei de liber schimb cu UE, la acel moment exista o zonă funcţională a comerţului liber în cadrul CSI", a spus Leancă, menţionând că atunci partea moldovenească a efectuat o analiză detaliată pentru depistarea divergenţelor.

Potrivit oficialului, divergenţe, în principiu, nu trebuie să existe.

"În primul rând, toţi suntem membri ai OMC. În al doilea rând, unul dintre principiile de bază ale aderării la zona de liber schimb cu UE este aşa numita perioadă de tranziţie, ceea ce înseamnă că în decurs de 7-10 ani există posibilitatea de adaptare la noile cerinţe", a explicat Leancă.

Premierul a subliniat interesul Chişinăului pentru desfăşurarea, în perioada de tranziţie, a consultărilor cu colegii ruşi.

"Haideţi să ne aşezăm şi să ascultăm ce au de spus colegii noştri ruşi şi să încercăm să înţelegem, care sunt problemele văzute de ei şi să facem acest lucru într-un mod civilizat. Sunt sigur că vom găsi un compromis", a spus Leancă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe