Lavrov şi-a făcut timp. Anunţă că Rusia e pregătită să discute cu SUA despre schimbul de prizonieri

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Andrew Harnik/AFP/Getty Images)

După ce, în urmă cu o săptămână, spusese că va analiza propunerea de schimb de prizonieri a Statelor Unite "când timpul îi va permite", ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, pare să-şi fi găsit răgazul cuvenit şi anunţă că Rusia este pregătită să discute despre subiect prin intermediul canalului diplomatic existent.

Anunţul vine la o zi după ce un tribunal rus a condamnat-o pe vedeta de baschet Brittney Griner la nouă ani de închisoare pentru o infracţiune legată de droguri.

Ministrul de Externe Serghei Lavrov a declarat că preşedintele Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden au convenit anterior asupra unui canal diplomatic care ar trebui folosit pentru a discuta astfel de chestiuni.

"Suntem pregătiţi să discutăm acest subiect, dar în cadrul canalului asupra căruia au convenit preşedinţii Putin şi Biden. Dacă americanii decid să recurgă din nou la diplomaţia publică..., este treaba lor şi aş spune chiar că este problema lor", a declarat Lavrov, citat de Reuters.

Kremlinul a avertizat anterior Statele Unite să nu apeleze la "diplomaţia megafonului" în cazul lui Griner, spunând că această abordare nu ar putea decât să deraieze eforturile de a asigura un potenţial schimb.

Sentinţa lui Griner - pe care Biden a calificat-o drept "inacceptabilă" - ar putea deschide calea pentru un schimb de prizonieri care ar include-o pe atleta de 31 de ani şi un prolific traficant de arme rus care execută o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în Statele Unite.

Statele Unite au făcut deja ceea ce secretarul de stat Antony Blinken a numit o "ofertă substanţială" pentru a asigura eliberarea americanilor deţinuţi în Rusia, inclusiv a lui Griner şi a fostului puşcaş marin Paul Whelan.

"O propunere serioasă"

Purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a declarat după condamnarea lui Griner că Statele Unite au făcut Rusiei o propunere serioasă.

"Îi îndemnăm să o accepte. Ar fi trebuit să o accepte cu săptămâni în urmă, când am făcut-o prima dată", a spus el.

Kirby nu a oferit mai multe detalii despre propunerea americană.

Washingtonul s-a oferit să îl schimbe pe traficantul rus de arme Bout pentru Griner şi Whelan, au declarat pentru Reuters surse familiare cu situaţia.

Rusia a încercat să îl adauge la schimbul propus pe criminalul condamnat Vadim Krasikov, încarcerat în Germania, a mai declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu procedurile.

Griner, de două ori medaliată cu aur la Jocurile Olimpice şi vedetă a Asociaţiei Naţionale de Baschet Feminin (WNBA), a fost arestată pe 17 februarie la aeroportul Şeremetievo din Moscova, având în bagaj cartuşe de vape care conţineau ulei de haşiş.

Statele Unite au susţinut că a fost reţinută pe nedrept şi că a fost folosită ca monedă de schimb politic de către Moscova. Oficialii ruşi au respins afirmaţiile SUA, spunând că Griner a încălcat legea rusă şi ar trebui să fie judecată în consecinţă.

Griner, căreia i s-a prescris canabis medical în Statele Unite pentru a atenua durerea cauzată de leziuni cronice, a declarat că a făcut o greşeală nevinovată, împachetându-şi din greşeală cartuşele de ţigări în timp ce se grăbea să ajungă la zbor.

Ea a pledat vinovată la modificările împotriva ei, dar a insistat că nu a intenţionat să încalce legea rusă. Canabisul este ilegal în Rusia atât în scopuri medicinale, cât şi recreative.

Context

Săptămâna trecută, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat prin purtătoarea de cuvânt a Ministerului de resort, Maria Zaharova, că va discuta cu omologul său american Antony Blinken "când timpul îi va permite".

Declaraţia fusese făcută la scurt timp după ce Washingtonul anunţase că va încerca să obţină eliberarea a doi cetăţeni americani deţinuţi în Rusia, potrivit DPA şi Interfax.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe