Lavrov, la summitul OSCE: Obiectivele Rusiei în Ucraina sunt neschimbate / Diplomaţii occidentali au refuzat să îl întâlnească

Serghei Lavrov (gazeta.ru)
D.B.
03.12.2023

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a transmis vineri un mesaj tranşant liderilor occidentali şi a declarat la o conferinţă internaţională de securitate că guvernul sau nu este pregătit să îşi "revizuiască obiectivele" în Ucraina, informează AP News,

"Nu vedem niciun semnal din partea Kievului sau a stăpânilor săi cu privire la disponibilitatea lor de a căuta orice fel de înţelegere politică. Nu vedem niciun motiv pentru a ne revizui obiectivele", a declarat Lavrov reporterilor în timp ce participa la o conferinţă a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), în Macedonia de Nord.

Macedonia de Nord, care a aderat la NATO în 2020, nu a aplicat o interdicţie de zbor oficialilor ruşi pentru ca Lavrov să poată participa la reuniunea de două zile a Consiliului ministerial al OSCE, ceea ce i-a determinat pe diplomaţii de rang înalt din Ucraina, Estonia, Letonia şi Lituania să lipsească de la eveniment în semn de protest.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a făcut o scurtă oprire în capitala Macedoniei de Nord, Skopje, înainte de sosirea lui Lavrov.

Participanţii la reuniune au acuzat Moscova că subminează OSCE prin războiul său din Ucraina. Organizaţia cu sediul la Viena, în Austria, creată iniţial pentru a atenua tensiunile din timpul Războiului Rece, include 57 de ţări membre din America de Nord, Europa şi fosta Uniune Sovietică.

"Rusia este cea care duce un război neprovocat şi ilegal împotriva Ucrainei şi este cea care obstrucţionează agenda OSCE. Rusia continuă încălcările drepturilor omului: uciderea deliberată a civililor, inclusiv a copiilor, deportările forţate, tacticile de tortură şi violenţa sexuală. Acestea sunt crime de război comise de Rusia în Ucraina", a acuzat, vineri, Katrina Kaktina, reprezentanta Letoniei în cadrul organizaţiei.

Lavrov a avut mai multe întâlniri bilaterale în timpul vizitei la Skopje, inclusiv discuţii cu miniştrii de externe din Macedonia de Nord, gazda reuniunii, Armenia şi Ungaria, aceasta din urmă menţinând legături strânse cu Moscova în pofida sancţiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei.

Ulterior, el i-a acuzat pe diplomaţii din alte ţări occidentale că au dat dovadă de laşitate, refuzând să se întâlnească cu el.

"Probabil că vor să sublinieze intenţia lor de a izola Rusia, dar cred că pur şi simplu s-au speriat. Le este frică de orice conversaţie sinceră. Este laşitate, simplă laşitate", a declarat Lavrov în timpul unei conferinţe de presă de vineri, care a durat peste o oră.

La încheierea reuniunii OSCE, Macedonia de Nord a declarat că a depăşit obiecţiile ruseşti care ameninţau să blocheze activităţile organizaţiei.

Participanţii au votat pentru a trece preşedinţia rotativă a OSCE de la Macedonia de Nord la Malta, ocolind obiecţiile Moscovei, care blocase o candidatură anterioară a Estoniei. Malta va prelua preşedinţia la 1 ianuarie.

"Daţi-mi voie să dau vestea că OSCE este salvată. Am salvat organizaţia şi funcţionalitatea acesteia", a declarat ministrul de Externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani.

Secretarul general al OSCE, Helga Schmid, şi-a prelungit şi ea mandatul cu nouă luni, ca alţi doi responsabili de rang înalt ai organizaţiei. Al treilea executiv a fost numit recent, tot pentru un mandat de nouă luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor